Treballadors de Serveis Socials acompanyen als beneficiaris del programa al mercat municipal i els recomanen com cuinar els aliments
CULLERA. 02-10-17. Com fer la compra quan es tenen pocs recursos econòmics i a més que els productes adquirits contribuïsquen a una alimentació sana. Els Serveis Socials de Cullera han iniciat un programa de reeducació de famílies en risc d’exclusió social a través del qual s’ensenya als participants a no gastar en la cistella de la compra més diners del que cal i a més a portar una vida saludable.
La iniciativa del departament que dirigix Francesca Ortiz forma part de l’estratègia municipal de lluita contra la desigualtat. A més d’incrementar els recursos destinats a garantir les necessitats més bàsiques dels col•lectius vulnerables de la societat i d’haver eliminat pràctiques del passat que suposaven una denigració d’estes persones —com per exemple les cues per a obtindre menjar en Serveis Socials—, el consistori se centra ara també en el foment d’accions per a ajudar a portar un estil de vida òptim.
«Ens trobem amb moltes famílies en risc d’exclusió que ni tan sols saben fer la compra. Per açò ens hem plantejat la necessitat que els treballadors socials i l’educadora social els ajuden en eixa tasca per a evitar que gasten els pocs recursos que tenen en aliments que no són saludables i a més resulten més cars», comenta Ortiz.
D’esta manera, setmanalment quatre treballadors socials de l’ajuntament visiten els domicilis de les al voltant de 100 famílies que participen en el programa, els acompanyen a fer la compra al mercat municipal i a la tenda de comestibles adherida i els recomanen quins productes adquirir i com cuinar-los per a portar una dieta sana i equilibrada.
«Molts optaven pels preparats, però açò encara que és més còmode perquè porten menys temps a l’hora de cuinar-los, al final ix més car i no són bons per a la salut», indica la regidora. Ara, es prioritzen els productes naturals com les verdures o els llegums o la compra de la carn o el peix frescos directament en la carnisseria o la peixateria.
El programa s’ha pogut posar en funcionament gràcies a l’increment de la plantilla de Serveis Socials. «A més de més recursos econòmics, tenim més recursos humans. Hem reconstruït els Serveis Socials de Cullera després que foren desmantellats per les polítiques de la dreta i açò ens permet arribar a més gent i desenvolupar estratègies integrals de lluita contra la desigualtat», argumenta.
Francesca Ortiz indica que a les famílies participants se’ls exigix un compromís de responsabilitat. «És un dret constitucional, però no per açò hem de deixar de demanar-los sentit comú a l’hora d’utilitzar els recursos públics dels quals són beneficiaris. L’Ajuntament ha posat a la seua disposició la Borsa Social d’Ocupació, les ajudes contra la pobresa energètica, els vals de menjar i moltes altres prestacions i a canvi ells han de ser responsables i optimitzar-les», subratlla.
Higiene
Les famílies participants estan mostrant la seua satisfacció en els primers mesos d’aplicació del programa perquè moltes d’elles mancaven de nocions fins i tot per a la higiene personal, matèria en la qual també se’ls assessora.
«Hi ha llocs en els quals es vivia amb absoluta normalitat en condicions que són acceptables, fins i tot amb menors pel mig. A poc a poc, se’ls està reeducant per a portar una vida millor, que és una altra de les funcions dels Serveis Socials», conclou Ortiz.