La Diputació promou la gestió forestal sostenible i la prevenció d’incendis en huit localitats de la Ribera Alta

Maria Josep Amigó: «L’actual equip de govern de la Diputació ens creiem el nostre territori i pensem que paga la pena treballar per la seua conservació i el seu aprofitament»

Josep Bort: «Amb aquesta nova línia d’ajudes saldem un deute pendent amb els municipis, fent possible que els consistoris puguen desenvolupar eines de gestió forestal sostenible»
L’Àrea de Medi Ambient destinarà 105.598 euros als municipis d’Alzira, Antella, Catadau, Guadassuar, Llombai, la Pobla Llarga, Tous i Turís

26/10/2017.La Diputació de València, a través de l’Àrea de Medi Ambient, destinarà 105.598 euros a huit localitats de la Ribera Alta amb el propòsit d’afavorir la inversió municipal en gestió forestal sostenible i prevenció d’incendis. Aquests recursos formen part de la primera línia d’ajudes impulsada per part de la Corporació provincial amb el propòsit d’incentivar la conservació, millora i aprofitament de la massa forestal, així com el desenvolupament d’actuacions de prevenció i extinció d’incendis. Una iniciativa que compta amb un pressupost global d’1.570.000 euros.

La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha lamentat «la situació d’abandonament, quant a polítiques de prevenció, que durant els darrers anys han sofert les muntanyes dels nostres municipis». En contraposició, «l’actual equip de govern de la Diputació ens creiem el nostre territori i pensem que paga la pena treballar per la seua conservació i el seu aprofitament», ha remarcat la vicepresidenta. Es per això, «tractem de canviar la situació d’abandonament i manca generalitzada de gestió forestal existent fins ara, per impulsar la planificació i control dels treballs desenvolupats per les brigades de la Diputació, que havien dibuixat un escenari molt negre i molt inflamable per al futur del nostre territori».

Per la seua part, el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha explicat que amb aquesta convocatòria «se salda un deute pendent amb els municipis, perquè aquests puguen implementar polítiques valentes i començar a desenvolupar eines de gestió que permeten canviar les dinàmiques d’abandonament que pateixen els nostres boscos i les nostres muntanyes». Així mateix, Bort ha justificat que aquestes accions siguen executades pels consistoris «perquè ningú millor que els ajuntaments per desenvolupar polítiques de gestió forestal sostenibles i de prevenció d’incendis, donat que disposen d’un coneixement proper de la realitat de la superfície forestal municipal».

Gestió municipal dels recursos

La convocatòria per a la concessió de subvencions orientades a la gestió forestal sostenible presenta dues línies d’ajudes independents i compatibles. D’una banda, es destinaran recursos per a la realització de treballs i inversions encaminades a la conservació, millora i aprofitament forestal. Per a aquests comesos, Antella rebrà 7.234 euros; Catadau percebrà 7.455 euros; Guadassuar 6.088 euros; Llombai 10.929 euros; Tous es veurà beneficiat amb 16.831 euros; i Turís amb 5.985 euros.

Aquestes ajudes s’adrecen a municipis forestals amb un cens inferior als 20.000 habitants i amb més de 25 hectàrees de superfície forestal de titularitat municipal. Els beneficiaris perceben una quantitat fixa de 5.000 euros i altra variable en funció de criteris objectius, com ara la població, la planificació forestal, les actuacions previstes en espais protegits o la superfície forestal de titularitat pública acreditada.

Entre els treballs i inversions que contempla aquesta línia d’ajudes es troba l’adequació d’elements de la xarxa viària forestal –sendes, camins i pistes forestals–; la retirada i eliminació d’espècies invasores; la recollida de residus; el manteniment de poblacions forestals; la creació de punts de reserva d’aigua per abeuradors i usos complementaris a la gestió forestal sostenible; o les inversions en àrees recreatives, hàbitats d’interès, sendes i miradors, entre d’altres intervencions.

D’altra banda, en relació a les actuacions i inversions de prevenció d’incendis forestals subvencionables, Alzira es veurà beneficiada amb 25.838 euros; mentre que la Pobla Llarga percebrà un total de 25.237 euros. La distribució d’aquesta partida compta amb una assignació fixa de 25.000 euros per localitat, mentre que la resta de disponibilitat pressupostària ha estat distribuïda en funció de la població i la superfície forestal de titularitat pública acreditada.

Entre les actuacions que contempla aquesta segona línia d’ajudes es contempla el manteniment d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals, punts de reserva d’aigua per a l’extinció forestal i línies de defensa contra incendis –àrees de tallafocs, faixes auxiliars o interfície urbana-forestal–; habilitar vies forestals; o l’adquisició d’eines, maquinària i complements forestals per a la realització de tasques de prevenció d’incendis.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.