31 d’octubre de 2017.El riu Sellent ha sigut objecte d’una profunda restauració ambiental des que a la fi de 2015 la Confederació Hidrogràfica del Xúquer iniciara els treballs de retirada de la canya invasora Arundo donax que envaïa tots dos marges del llit, en el marc del programa de conservació de llits i d’obres d’emergència. Després d’aquella primera actuació, l’ajuntament va engegar un programa de restauració ambiental del riu en col•laboració amb la Fundació Limne, entitat dedicada a la conservació de rius i a la participació ciutadana.
En breu s’iniciarà un nou projecte en el qual s’invertiran 40.000 euros i que pretén aconseguir que la zona pròxima al pont que uneix Càrcer i Cotes es convertisca en un paratge en el qual es puguen realitzar activitats ciutadanes. La Fundació Limne va assessorar en la primera fase i ho tornarà a fer ara en matèria del protocol per a restaurar el riu i va engegar diverses accions de voluntariat per a replantar amb vegetació autòctona que, en aquest cas, va caldre escollir amb seny, en tractar-se d’un llit molt particular, donada la seua salinitat. L’ajuntament, d’altra banda, va engegar nous llocs d’ocupació lligats al riu, dedicant diversos jornals al manteniment del llit.
Josep Botella, alcalde de Càrcer, explica que des del primer moment “la nostra preocupació no es va limitar només a condicionar la zona, sinó que era prioritari planificar una actuació que incloguera el manteniment, a fi d’evitar que proliferen de nou les canyes invasores”. Per a açò s’establiran espècies com la voga, tamarindes, joncs o baladres, algunes en perill d’extinció i pròpies de la zona, amb l’objectiu que suposen una competència natural per a la invasora canya.
En els primers treballs conjunts d’administracions, entitats i ciutadans els resultats no van tardar, amb plantacions amb un alt percentatge de supervivència i un increment de biodiversitat en el riu. La bona marxa del projecte ha mobilitzat a l’ajuntament per a seguir apostant pel riu Sellent i ara la restauració es realitzarà sobre una zona d’uns tres-cents metres, on s’escometrà una millora de l’ús públic, facilitant l’accés i la informació ambiental. Aquesta nova fase del projecte es durà a terme gràcies al suport econòmic de la Diputació de València per a la restauració ambiental d’espais municipals. Les obres de condicionament s’han assignat a l’empresa Sellent Urbana mitjançant concurs públic, que se suma a aquest projecte en el qual se seguirà comptant amb el suport tècnic i de dinamització de la Fundació Limne.
Actuació objecte d’estudi
Les primeres fases de les actuacions dutes a terme a Càrcer han cridat l’atenció de diversos organismes públics, havent rebut visites de tècnics de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, del Centre de Conservació d’Espècies Dulciaqüícoles o del Centre per a la Recerca i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana, que s’han interessat pel projecte i els seus progressos. Els bons resultats observats fins avui deixen entreveure que un projecte a diverses bandes pot albergar major èxit. En aquest cas concret han coordinat esforços l’Ajuntament de Càrcer, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, els vivers de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, la Diputació de València, la Fundació Limne i la ciutadania de Càrcer. “El manteniment de les actuacions”, com assenyalen els promotors del projecte “és clau en les restauracions de riu i la implicació de diverses entitats i fins i tot la ciutadania és el motor que ho pot fer possible”.