Més de 150 persones es donen cita a Alzira per parlar de Fibromiàlgia
• La Fibromiàlgia afecta al voltant d’un milió i mig de dones a Espanya, sent la malaltia més representativa de dolor crònic en la població.
• La Unitat de Fibromiàlgia del Departament de Salut de La Ribera atén més de 800 consultes a l’any de pacients de tota la Comunitat, tot i que rep peticions de persones que fins i tot viuen fora del país.
Alzira (22.11.17).- Més de 150 persones, entre pacients, estudiants i professionals, s’han donat cita hui a Alzira per parlar de les últimes novetats sobre Fibromiàlgia. Ha estat en les XIII Jornades de Fibromiàlgia del Departament de Salut de La Ribera.
Organitzades pel Departament de Salut, en col•laboració amb les quatre associacions d’afectats de la comarca (Alzira, Sueca, Almussafes i l’Alcúdia), estes Jornades han estat inaugurades per l’alcalde de l’Ajuntament d’Alzira, Diego Gómez (en representació dels alcaldes de Sueca i Almussafes, que també han estat presents), el director gerent del Departament de La Ribera, Dr. Javier Palau, i la presidenta de l’Associació d’Afectats de Fibromiàlgia d’Alzira (Adafir), Ángela López.
Segons ha destacat el Dr. Palau, “estes Jornades, organitzades des de l’any 2005, s’han revelat clau per a l’abordatge de la Fibromiàlgia, una malaltia que afecta al voltant d’un milió i mig de dones a Espanya, sent la malaltia més representativa de dolor crònic en la població “.
En este sentit, cal destacar que, en els seus tretze edicionsestes Jornades han comptat amb l’assistència de més de 1.500 persones i de prop de 100 ponents, “alguns d’ells de la talla internacional de Javier Moscoso, professor d’Investigació d’Història i Filosofia de la Ciència al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), o Marisa Fernández, neuropsicòloga de Unobrain Neurotchnologies”.
El Dr. Palau ha assenyalat que “estes Jornades són una mostra més de l’aposta que el Departament de Salut de La Ribera ha realitzat en els últims anys per proporcionar un abordatge i coneixement adequat de la Fibromiàlgia, investigant i difonent informació sobre esta malaltia quan tot just era coneguda”.
Així, La Ribera s’ha convertit en referència per a altres departaments de salut en l’estudi i abordatge d’esta malaltia. Cal destacar, en este sentit, que la Unitat de Fibromiàlgia del Departament de Salut de La Ribera atén més de 800 consultes a l’any de pacients de tota la Comunitat, “si bé també rebem peticions d’atenció fins i tot de persones que viuen fora d’Espanya, en països de Sud-amèrica i Centreamèrica, als quals, òbviament, no podem atendre, però que demostra la transcendència i rellevància que la nostra Consulta ha adquirit en els últims anys “, ha afirmat el Dr. Palau.
“L’èxit d’esta Unitat, per la qual ja han passat més de 5.000 pacients, es deu, sens dubte, a la perspectiva que donem a la malaltia, situant en el centre a la persona (la pacient), al seu dret al fet que seua malaltia siga reconeguda i a l’atenció dels seus problemes de salut, compartint el sofriment i la compassió amb els pacients”, ha destacat el director gerent de La Ribera.
Millorar l’autonomia dels pacients
Per tal de millorar la qualitat de vida i l’autonomia dels pacients de Fibromiàlgia, el Departament de Salut de La Ribera ha posat en marxa una sèrie d’iniciatives, entre les quals destaquen un llibre d’autoajuda, “que estarà disponible durant el primer trimestre del 2018”, i el documental “Consulta 32 “(Consulting Room 32),” en què diverses pacients de La Ribera relaten la seua experiència de vida i malaltia, i que ja ha estat presentat en diversos festivals nacionals i per al qual ja hem rebut múltiples peticions d’associacions de pacients de tot Espanya i fins i tot del mateix Ministeri de Sanitat”, ha afirmat el Dr. Palau.
Altres accions que s’han dut a terme enguany ha estat la potenciació del bloc de la Unitat de Fibromiàlgia de La Ribera (http://humanfibre.net), en el qual s’ofereix informació específicament adreçada a este tipus de pacients, i la posada en marxa de teràpies grupals, “que començaran la setmana que ve al centre de salut d’Almussafes, i amb les quals les pacients aprendran a controlar situacions d’estrès quotidià, ja que -afirma el Dr. Palau- està comprovat que el estrès té una repercussió directa sobre el dolor, la fatiga i l’insomni que caracteritza este tipus de malaltia “.