La iniciativa forma part del projecte ‘L’Economia verda, una resposta a l’estigma en salut mental’ impulsat per l’àrea de Benestar Social que encapçala la diputada Mercedes Berenguer
Estudiants de 1er d’ESO de l’IES Benicalap de València han participat en una jornada de portes obertes en la qual han conegut com funciona el centre i les zones verdes que cuiden els pacients
16/02/2018. Acabar amb l’estigma que pateixen les persones amb problemes de salut mental, afavorint la seua integració en la societat, és un dels objectius del projecte ‘L’Economia verda, una resposta a l’estigma en salut mental’. Un altre, com el seu nom indica, és sensibilitzar sobre la importància de la vegetació des del punt de vista terapèutic.
La iniciativa, impulsada per l’àrea de Benestar Social de la Diputació de València i que es duu a terme en l’Hospital Psiquiàtric de Bétera, ha tingut una primera jornada de portes obertes amb motiu de la celebració del Dia de l’Arbre. Alumnes de primer d’ESO de l’IES Benicalap de València han visitat les instal·lacions per a conèixer la seua història i el seu funcionament.
Acompanyats pels pacients i professionals de la Rehabilitació Psicosocial, han sigut testimonis dels projectes mediambientals del centre. “La idea és normalitzar la diversitat funcional i que es vegen les malalties mentals com una patologia més trencant estigmes”, assegura Toni Pla, director d’Infermeria del Psiquiàtric de Bétera. El projecte inclou un itinerari botànic, un jardí i un hort agroecològic de plantes medicinals i aromàtiques, i un altre també d’hortícoles. Han sigut els propis pacients els que han explicat als alumnes quines espècies tenen plantades i com les cuiden. “Ara a ells, als estudiants, els toca fer un treball de camp investigant l’origen de les plantes, el seu nom científic i definint les propietats de cada espècie”, explica Vicente Nácher, un dels professors, junt a Villar García, de l’IES Benicalap que va estar en la visita.
“En classe de Ciències solem fer cada any una excursió amb motiu del Dia de l’Arbre. Va sorgir l’oportunitat de visitar l’Hospital Psiquiàtric de Bétera i no dubtàrem a fer-ho. És un centre que té una vegetació molt rica i variada i, de pas, ens va semblar interessant que conegueren de primera mà com es viu i es treballa allí”, explica el docent. Després de l’explicació del projecte i de la ruta per la zona verda, estudiants i pacients han participat junts en una plantació d’arbres, arbustos i pins al costat del camp de futbol del centre. Ha sigut la primera de les jornades que el centre, pertanyent a la Corporació provincial, té previst realitzar amb instituts i col·legis. Aquesta “oficina verda” és, en paraules de la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, “un pas més en el camí cap a la integració”. “És una experiència didàctica, educativa, però sobretot dóna una possibilitat als pacients que estan allí de treball real”, ha assenyalat. Esta és precisament una de les finalitats del projecte, que aprenguen tècniques i coneixements de la cura i la gestió d’aquests espais verds amb vistes a la seua formació i ocupació.