LA UNIÓ de Llauradors reclama al ministre Planas que prioritze les ajudes de la PAC en els professionals i no en els llauradors de sofà

Proposa que els ingressos per l’activitat agrícola o ramadera es xifren en un 25% dels ingressos totals per a ser considerat agricultor actiu

Li demana també que revise l’aportació del MAPA per a prevenir i combatre les plagues

LA UNIÓ de Llauradors; després de presentar al costat de la resta d’organitzacions que componen la Unión de Unions al·legacions al projecte de Reial Decret del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació sobre l’aplicació de les ajudes directes de la Política agrària Comuna (PAC) per a 2019, demana que aquestes se centren en la figura del llaurador actiu o genuí i no en el de sofà.

Així, LA UNIÓ considera important centrar les ajudes directes de la PAC en els llauradors i ramaders l’explotació dels quals supose una part significativa de la seua economia, definint la figura del llaurador actiu en 2019 i 2020 i que podria servir de base també per a definir als anomenats genuïns en la futura PAC a partir de 2021.

Igualment proposa que els ingressos per l’activitat agrícola o ramadera es xifren en un 25% dels ingressos totals per a ser considerat llaurador actiu en 2019 i 2020, establint una franquícia d’1.250 euros d’ajudes directes (xicotet llaurador), per evitar l’exclusió dels sectors socials del món rural.

L’organització assenyala que aquesta mesura permetria revertir el favoritisme que l’anterior Govern de l’Estat va fer en 2014 als perceptors de més de 150.000 euros en ajudes directes de la PAC, així com superar les reiterades denúncies que Unión de Uniones i totes les seues organitzacions territorials han realitzat davant la Comissió Europea sobre l’aplicació de dubtosa legalitat a Espanya de la figura de llaurador actiu i de la creació de condicions artificials per a percebre les ajudes directes de la PAC.

“Creiem que l’aplicació de les observacions que hem presentat beneficiarien al conjunt del sector productor que és a qui han d’anar dirigides aquestes ajudes” – afirmen des de LA UNIÓ.
Derogació de l’aplicació de purins

Així mateix, ha demanat al Ministeri d’Agricultura que derogue els dos requisits introduïts enguany sobre les pràctiques admeses en l’aplicació de purins i l’obligació d’enterrar el fem sòlid.

Considera que aquests requisits són contraris als mínims que els Estats poden establir respecte al manteniment del nivell de matèria orgànica en el sòl mitjançant pràctiques adequades *

L’organització recorda que va interposar, al desembre de l’any passat, denúncia davant la Comissió Europea contra el Govern d’Espanya per aquesta infracció de la normativa de la UE en l’aplicació de la PAC, a hores d’ara la Comissió Europea manté la recerca iniciada. En aquest mateix sentit el passat 21 de març de 2018, el Congrés dels Diputats, a proposta del Grup Parlamentari Socialista, va aprovar una Proposició no de llei que reclamava la derogació d’aquesta il·legalitat, per la qual cosa des de Unión de Uniones s’espera que ara que el PSOE està en el Govern no pose pals en les rodes a les seues pròpies propostes.
*[paràgraf segon de l’article 94 del Reglament (UE) 1306/2017 del Parlament Europeu i del Consell en relació a la bona condició agrícola i mediambiental nombre BCAM 6 de l’annex II del mateix Reglament (UE) 1306/2017].

Més diners per a lluitar contra les plagues
D’altra banda, LA UNIÓ sol·licita al ministre d’Agricultura, Luis Planas, que destine major inversió per a la prevenció i lluita contra les plagues i que trasllade a Brussel·les -aprofitant la seua reunió del Consell de Ministres- la necessitat de recolzar aquesta línia, de vital importància per al sector agrari de la CV. “Resulta insuficient i greu la partida assignada per a combatre la Xylella, però encara ho és més que es deixe sense fons la lluita contra la mosca del Mediterrani (Ceratitis Capitata)”, assenyala Ramón Mampel.

La Conselleria d’Agricultura no pot quedar-se sola en el seu treball contra les plagues i Ministeri d’Agricultura i Comissió Europea han de ser conscients de la importància de “prevenir abans que guarir”.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.