El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat, durant la seua intervenció en el debat de política general 2018 de les Corts, la confiança de la ciutadania per a portar avant un “nou contracte social” basat en l’enfortiment dels pilars del desenvolupament, de la igualtat i de la democràcia.
El president, que ha avançat també que es reunirà amb el president del Govern espanyol la primera setmana d’octubre, ha assenyalat que el balanç que el Consell aporta a l’últim debat de política general de la legislatura és el d’una Comunitat Valenciana en què “tots els indicadors econòmics, socials i democràtics han millorat”.
“Hem aconseguit una legislatura de rescat de les persones, hem posat la Comunitat Valenciana a funcionar i hem complit la paraula que li vam donar al poble valencià”, però “estem enmig d’una profunda tasca de transformació. Hi ha una Comunitat Valenciana que no vol tornar al passat” i, “per a impulsar aquesta societat avançada, demanem als valencians i valencianes que continuen confiant” en el Consell sorgit de l’Acord del Botànic, ha dit el president.
Puig ha emmarcat en la seua proposta de “nou contracte social” mesures per a afavorir un desenvolupament sostenible de l’economia de la Comunitat Valenciana a través de la posada en marxa d’una estratègia per a l’economia de la intel·ligència artificial, en col·laboració amb el sector social, empresarial, amb les universitats i amb els diferents instituts tecnològics. També ha anunciat que dues empreses importants s’ubicaran al Districte Digital d’Alacant (Indra i Accenture), a les quals se sumaran en els pròxims mesos 51 noves empreses. A més, també ha avançat que s’impulsarà una ampliació de Parc Sagunt I amb més de 600.000 metres quadrats.
Igualment, ha anunciat que l’Autoritat Portuària de València té previst aprovar en el seu consell d’administració del mes d’octubre els plecs per a l’ampliació nord del port, amb una inversió pública i privada de 1.000 milions d’euros que permetrà obrir un nou espai per a cinc milions de contenidors.
A més, dins d’aquest pilar, centrat en el desenvolupament de la Comunitat, es posaran en marxa iniciatives per a afavorir un territori cohesionat, entre les quals se situa la creació de l’estratègia “Juntament” per a agrupar totes les mesures impulsades pel Consell relacionades amb les polítiques municipals i d’ajuda als ajuntaments. Com a novetat, es crearà un pla de sanejament dels municipis endeutats per a evitar que hi haja municipis que tinguen hipotecat el futur i un pla d’ajuda als municipis que, per les seues característiques, tinguen un cost més elevat en serveis públics fonamentals.
D’altra banda, ha anunciat que hi haurà una nova convocatòria d’Avalem Joves + amb un objectiu estimat de 4.500 joves més contractats i que les obres de la línia 10 (abans T2 de Metrovalencia) en el tram carrer Alacant-Natzaret s’iniciaran en el primer trimestre de 2019. Posteriorment, s’efectuarà la connexió Natzaret-Port. A més, Metrovalencia donarà servei nocturn a partir de finals d’any.
Devolució del copagament en centres socials
El pilar de la igualtat d’aquest “nou contracte social valencià” es reforçarà amb mesures com l’inici del procediment de pagament de la responsabilitat patrimonial que va adquirir l’Administració pel cobrament injust del copagament en centres de serveis socials públics, copagaments encoberts i copagaments a través de centres privats, la qual cosa afectarà unes 12.000 persones. Igualment, s’impulsarà un acord marc consensuat amb el sector empresarial que millorarà la qualitat de l’atenció de persones majors en la xarxa pública de centres residencials.
En matèria sanitària, es durà a terme un pla d’atenció primària, amb una dotació de 90 milions d’euros per als pròxims quatre anys per a la rehabilitació, reforma, condicionament, equipament i ampliació de centres de salut i consultoris auxiliars, i s’impulsarà un acord integral d’actuacions per a la reducció de llistes d’espera per a optimitzar tots els mitjans disponibles.
També, en aquest àmbit, s’accelerarà el procés de reversió de l’àrea de salut de Dénia, perquè passe a ser de gestió 100 % pública abans que acabe la legislatura.
Pla contra la bambolla del lloguer
En matèria d’habitatge, es posarà en marxa un pla contra la bambolla del lloguer, amb la creació d’un índex orientatiu de preus, desgravacions fiscals i inspecció d’habitatges buits en zones tensionades, entre altres mesures.
En l’àmbit educatiu, ha anunciat la creació de la Taula de la Formació Professional amb els agents socials. També es desenvoluparà un pla pilot d’educació tecnològica per a fer de la Comunitat un territori pioner en habilitats tecnològiques d’Espanya.
Així mateix, per a reforçar el pilar de la democràcia, es donarà la màxima prioritat al Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista, tal com ha expressat el president, que ha iniciat la seua intervenció demanant “perdó” a familiars i amistats d’Eva Bou, última víctima mortal per violència de gènere a la Comunitat.
També ha precisat que es posaran en marxa noves mesures, com un pla d’ajudes per a l’accés a l’Administració, que disposarà de cinc milions d’euros dirigits a beques per a estudiants que preparen una oposició, a beques per a la primera experiència professional en l’Administració i a beques per a fomentar la investigació també en aquest àmbit.
La Generalitat crearà, a més, un banc públic d’ADN perquè les famílies de les víctimes de la violència de la Guerra Civil i de la repressió posterior durant la dictadura franquista puguen trobar els seus éssers estimats.
El president ha avançat, d’altra banda, que la Generalitat adquirirà el pic del Penyagolosa per a incorporar-lo al patrimoni públic.
El suport a la cultura quedarà plasmat en la targeta cultural, que bonificarà la compra de béns culturals i l’assistència a teatres, museus i cines, amb la col·laboració d’entitats financeres.
Seu europea per a la cooperació al Mediterrani
Puig, que ha emplaçat la Presidència del Senat a complir la seua “missió constitucional” perquè puga comparéixer en aquesta cambra, ha anunciat que la Comunitat treballa perquè la seu europea per a la cooperació a la conca del Mediterrani se situe a València, un instrument que comportaria la gestió de 400 milions de fons europeus.
Hui la Comunitat Valenciana “està millor”, però “el que és més important” és que “estarà millor en els pròxims anys”, atés que s’ha passat de la Comunitat “de la corrupció” i “de l’especulació” a la Comunitat “de la solidaritat” i “de la innovació”, d’una Generalitat “en retirada” a una institució “activista per l’autogovern”, ha argumentat el president.
Com a exemple d’això, ha recordat que la taxa de desocupació s’ha reduït al 15,6 %, més de 13 punts menys que en el pitjor moment de la crisi i quasi 10 punts menys que en 2015. A més, també ha remarcat que s’han generat més de 187.000 llocs de treball, la qual cosa significa que s’han recuperat ja més de la meitat dels llocs de treball destruïts per la crisi.
Aquesta millora ha vingut acompanyada de la “reparació” dels drets més bàsics. “Entre 2015 i 2017, la pobresa s’ha reduït el doble de ràpid que al conjunt d’Espanya”, s’han eliminat els copagaments, s’està produint “l’impuls més gran a l’educació pública de la història de l’autogovern” i, hui, “hi ha 70.000 dependents que cobren les seues ajudes”, 30.000 persones més que en 2015, ha ressaltat.