La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic Climàtic i Desenvolupament Rural ha proposat al sector arrosser un Pla de Gestió de la Palla de l’Arròs amb solucions alternatives als usos tradicionals de gestió dels rebutjos d’este cultiu per als pròxims quatre anys.
Després d’una reunió mantinguda amb representants dels ajuntaments amb terme municipal en el parc Natural de l’Albufera, la Diputació de València i organitzacions agràries i de cooperatives, els secretaris autonòmics de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, i Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, han destacat el consens aconseguit amb totes les parts per a elaborar un document en què hi ha hagut una elevada participació i que compatibilitza la funció mediambiental amb la seua activitat agrària.
Fran Quesada ha subratllat el treball col·laboratiu entre les diferents administracions així com els agents que intervenen en el sector arrosser, per a posar especial èmfasi en el tractament de la palla com un recurs i no com un residu, a més de fomentar els principis de l’economia circular.
“El Pla, -ha incidit Francisco Rodríguez Mulero-, assenta les bases per a aconseguir que la palla de l’arròs siga un producte i no un subproducte que cal incinerar, ja que si no s’arreplega en terra genera problemes als agricultors i si es crema els genera a la població que viu en l’entorn”.
El diàleg amb el sector s’ha traduït en un acord de sectorització de la zona de cultiu d’arròs al voltant de l’Albufera en dos àrees, denominades A i B, en les que, alternativa i anualment, es podrà retirar i cremar la palla. En 2018 es podrà cremar la zona B i es retirarà de la zona A i en 2019 es farà al contrari.
La Conselleria s’ha marcat com a objectiu retirar més de 5.000 tones de palla d’arròs este exercici, els llocs de la qual seran determinats pel propi sector. Es realitzarà a través d’una comanda a l’empresa pública Vaersa el cost del qual serà assumit per la pròpia Conselleria.
Les paques s’apilaran en diferents zones del parc (sequers, camps improductius, bords de camins ) i es coordinarà la posada a disposició dels operadors que vullguen utilitzar-les.
Addicionalment, la conselleria ha elaborat un decàleg de bones pràctiques que establix les condicions davall les quals serà possible la crema.
Per a ajudar els agricultors a detectar el règim de vents i les condicions meteorològiques, la Fundació CEAM ha elaborat una aplicació que ja es pot descarregar en telèfons mòbils.
L’aplicació mòbil actualitza les dades meteorològiques i serà una ferramenta útil perquè l’agricultor sàpia en cada moment si està autoritzada o no la crema. Amb este fi, es compta amb una estació mòbil enclavada en el terme municipal de Sollana.