L’Institut d’Investigació de l’Hospital Clínic de València, Incliva, coordina un projecte internacional i multi-cèntric que, dins d’un consorci que inclou centres d’excel·lència europeus i llatí-americans, cerca millorar l’abordatge del càncer gàstric aplicant la medicina personalitzada. Aquest dijous s’ha celebrat en les instal·lacions de Incliva la seua reunió d’inici.
El projecte, denominat Legacy, és un dels set europeus que ha obtingut Horitzó 2020 (H2020): Translational collaborative cancer research between Europe and the Community of Latin American and Caribbean States (CELAC), sent seleccionat entre un total de 41 propostes.
H2020 és el major programa d’investigació i innovació a la Unió Europea i atorga els seus fons després d’una exhaustiva avaluació de cadascuna de les propostes presentades.
Legacy ha arrancat aquest 1 de gener de 2019 i tindrà una durada de 4 anys. Comptarà amb un finançament de quasi 3,6 milions d’euros i suposarà una fita per a Incliva per ser el primer projecte de caràcter internacional coordinat per aquest centre d’investigació valencià.
El projecte està liderat pels oncòlegs Andrés Cervantes, director general de Incliva i cap de servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic, i Tania Fleitas, investigadora Joan Rodés del Grup d’Investigació de Desenvolupaments Diagnòstics i Terapèutics Innovadors en Tumors Sòlids de Incliva.
Tania Fleitas ha destacat que “el consorci comprén un equip multidisciplinari format per experts en epidemiologia, biologia del càncer gàstric, oncologia, patologia, gastroenterología, bioinformática, representants de pacients i una pime”.
Entre els participants s’inclouen l’Institut Nacional de Cancerología de Mèxic, la Universitat Pontifícia de Xile, el VU University Medical Center d’Holanda, els laboratoris GenPAT de Paraguai, l’Institut de Patologia i Immunologia Molecular de la Universitat de Porte, l’Institut Alexander Fleming de l’Argentina, l’Hospital Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, la Universitat de Leipzig, la Coalició Europea de Pacients amb Càncer amb seu a Bèlgica i l’empresa Anaxomics (Espanya), especialitzada en tractament de dades.
El càncer gàstric des de la medicina personalitzada
Els tumors gàstrics són un problema sanitari de primer ordre degut a la seua elevada incidència i mortalitat. Actualment, és el quart tipus de càncer més comú i la tercera causa de mort per càncer, en tots dos sexes, a nivell mundial. A Espanya, afecta a quasi un milió de persones i, fins hui, cap estratègia ha millorat el pronòstic de la malaltia.
Tal com ha explicat Andrés Cervantes, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de València i reconegut investigador en aquest camp, “el càncer gàstric és un dels més agressius i fins hui cap estratègia ha millorat el seu pronòstic. De fet, encara que el tractament actual és multimodal i inclou cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia, per a millorar el control boig-regional i aconseguir una disminució de la taxa de disseminació tumoral, els avanços continuen sent limitats. D’ací la importància de projectes com Legacy”.
Segons Cervantes, aquest projecte “permetran abordar el càncer gàstric des de la perspectiva personalitzada i plantejar una estratègia holística tenint en compte el perfil específic en les poblacions identificades de països Celac i europees”.
Legacyse ha estructurat en tres estudis clínics que inclouen la prevenció i el diagnòstic primerenc del càncer gàstric. “També s’analitzaran els factors de risc associats a aquest tipus de càncer, així com la caracterització a nivell molecular associada a les poblacions europees i llatinoamericanes”, ha afegit Tania Fleitas, qui ha incidit en la importància del “caràcter internacional i multicèntric d’un Consorci liderat per Incliva i que inclou centres d’excel·lència europeus i llatí-americans”.