consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha traslladat a la Comissió i el Parlament europeus la problemàtica del sector citrícola valencià respecte als acords amb tercers països, i especialment el tractat de comerç entre la Unió Europea i Sud-àfrica.
Ho ha fet al costat de representants de les principals organitzacions del sector agroalimentari valencià, cooperatives i sector exportador, en una jornada de treball a Brussel·les en la qual ha plantejat que les importacions citrícoles procedents de països no pertanyents a la Unió Europea complisquen les mateixes exigències fitosanitàries i s’ajusten als requisits ambientals, entre altres, dels productors europeus.
A més de que la interprofessional puga exercir un paper de ‘lobby’ en la capital europea, Elena Cebrián ha destacat com a idees clau exposades aquest dijous la necessitat d’unes condicions de reciprocitat en els acords comercials que se signen des de la UE i la importància de controls en les duanes homogenis i més intensos, de cara als riscos fitosanitaris.
Ha incidit també en la sol·licitud d’estudis de fons i impacte on es tinga en compte l’efecte conjunt de les importacions de diversos països en el mercat únic i en concret en el sector citrícola de la Comunitat Valenciana, que s’està veient afectat per la incidència d’aquests acords.
La consellera ha indicat que les administracions públiques i el sector agroalimentari s’han adaptat a la normativa europea amb la vista posada en els consumidors i que els països no comunitaris amb acords comercials amb la UE haurien de regir-se pel mateix principi.
De primera mà
En les reunions de treball d’aquesta jornada s’han repassat aquells condicionants que poden activar la clàusula de salvaguarda i s’han abordat diferents efectes de l’acord UE-Sud-àfrica i uns altres sobre la citricultura valenciana. Des de la Comissió, no obstant això, s’han explicat les dificultats de l’activació de la clàsusula, encara que s’han mostrat receptius a estudiar amb la documentació pertinent est i altres aspectes de la qüestió.
En tot cas, es tractava d’oferir en el cor de la UE informació de primera mà de la situació del sector citrícola, compartir-lo amb els seus representants i demanar sensibilitat davant aquest impacte, que és econòmic, social i territorial. Per a Cebrián, aconseguir fer present en l’agenda de Brussel·les la qüestió citrícola valenciana, respecte a acords amb països tercers, “obri noves vies de treball i futur al sector”, si bé “cal continuar treballant conjuntament sobre mesures a curt, mitjà i llarg termini, com hem fet fins ara”
En sintonia amb l’aposta per una major presència a la UE, Cebrián ha subratllat la necessitat que el sector treballe en la línia d’enfortir el seu associacionisme i reforçar les seues estructures per a beneficiar-se d’ajudes comunitàries.
Cebrián ha subratllat la importància de la presència aquest dijous de representants del sector en les institucions comunitàries, en el marc d’una visita que va començar ahir en l’Oficina de la Comunitat Valenciana a Brussel·les, on la consellera els va assenyalar: “Aquesta casa està a la vostra disposició”, en línia amb les demandes plantejades per Intercitrus i La Unió de Llauradors en trobades precedents.
Després de la reunió d’aquesta jornada amb europarlamentàries, la participació en la Comissió d’Agricultura del Parlament i la reunió amb representants de les direccions generals de Comerç i Agricultura de la Comissió, la consellera, el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, el delegat del Consell per a la Unió Europea, Joan Calabuig, i els representants de les organitzacions agràries, cooperatives i sector exportador, la consellera ha conclòs l’agenda europea en una trobada “molt positiva” amb la Representació Permanent de España a Brussel·les.