Creix el nombre d’ocells que visiten diàriament el Oceanogràfic

Sis espècies de bípedes s’alimenten i conviuen diàriament amb els seus parents del Llac Viu de l’aquari

En les instal·lacions del Oceanogràfic existeix el Llac Viu, una extensió d’aigua dolça en la qual es poden observar quotidianament una àmplia varietat d’ocells aquàtics, com a Ànec acolorit (Netta rufina), Pot blanc (Tadorna tadorna) o Cigne cantaire (Cygnus cygnus) que campen a pler i forma part de la gran família d’animals a cura de l’aquari. No obstant això, el procés de naturalització d’aqueix llac atrau diferents espècies d’ocells, que el visiten des de diferents llocs al llarg de tot l’any i que cada vegada són més i més variades.

El llac actualment segueix un cicle natural lliure de clor que fa que proliferen les algues, que al seu torn molts insectes ho utilitzen com a lloc de protecció i posada dels seus ous. A continuació, apareixen algunes espècies que s’alimenten d’aquests insectes, com a xicotets ocells o les granotes. Finalment, alguns ocells més grans s’acosten i depreden sobre elles. Per tant, el cicle de la vida també es representa en aquest nou hàbitat del Oceanogràfic: el Llac Viu.

Avions a la caça d’efímeres

Actualment, en el llac viu es pot observar a l’avió roquer (Ptyonoprogne rupestris). Es tracta d’un xicotet ocell de la família de les oronetes que nidifica en cantiles rocosos de les muntanyes valencianes i a l’hivern s’acosta a zones litorals per a alimentar-se de diferents espècies d’insectes, ja que en aquestes zones les temperatures són més suaus i poden trobar aliment.
Per això, actualment es pot observar un bon grup d’aquesta curiosa espècie dins del Oceanogràfic alimentant-se dels invertebrats coneguts com a efímeres. Es tracta d’uns insectes de la família dels efemerópteros el nom dels quals indica que la seua vida adulta és molt curta. La seua fase de nimfa és aquàtica i pot durar diversos mesos. No obstant això, la fase adulta alada dura molt poc i és la que aprofiten els avions per a capturar-los al vol.

Els avions roquers són grans acròbates i es pot observar molt bé com realitzen diferents quiebros i picats per a alimentar-se de les efímeres en vol. D’ací a unes setmanes, a l’inici de la primavera, els avions roquers tornaran a les seues zones de cria fins que en la pròxima tardor-hivern tornen a l’aquari.

Escórpora comuna

Una dels ocells més freqüent, i que es pot observar tot l’any, és l’Escórpora comuna (Gallinula chloropus), una espècie comuna en rius, llacs i aiguamolls, que compta amb diverses parelles dins de les instal·lacions del Oceanogràfic. El llac viu suposa una font important d’aliment, per les algues presents en l’aigua. És fàcil d’observar movent-se amb els ànecs de la instal·lació o, fins i tot, caminant fora de l’aigua.

Pescadores amb “arpó”

Altres espècies presents en el Oceanogràfic són la Garcilla bueyera (Bubulcus ibis) o la Garceta comuna (Egretta garzetta). Ambdues pertanyen a la família de les garses i es caracteritzen perquè són especialistes a pescar diferents espècies aquàtiques utilitzant el seu gran pic com a arpó. Es col·loquen pacientment en el límit del llac i esperen que passe alguna granota en les seues proximitats. En aqueix moment, un tret precís amb el seu pic atrapa a la seua presa.

Corbs de mar i gavines

D’altra banda, el Corb de mar gran (Phalacrocorax carbo) també visita les instal·lacions del parc. Es tracta d’una espècie piscívora, és a dir, s’alimenta bàsicament de peixos i en el Oceanogràfic, a més de visitar als corbs de mar del Llac Viu, s’alimenta del peix que entreguen els cuidadors als seus parents.

No obstant això, l’espècie visitant més coneguda del Oceanogràfic és la Gavina patiamarilla (Larus michahellis). Aquesta intel·ligent espècie s’alimenta d’un ampli ventall de possibilitats, des de coloms fins a menjar de les pròpies espècies del llac. Utilitza diferents instal·lacions del parc com a posador, des d’on controla el seu camp de visió i sol observar-se tots els dies volant entre els edificis, corredors, estructures, etc.

Insecticida biològic

A més, existeix un altre grup d’ocells que visita el llac, però que en ser molt més xicotetes que les espècies anteriors passen més desapercebudes. És el cas de la Bugadera blanca (Motacilla alba) o Bugadera cascadeña (Motacilla cinerea), que s’alimenten de les espècies d’insectes del llac, sent un estupend insecticida biològic.
El cicle de la vida es representa en aquest nou hàbitat del Oceanogràfic i l’observació dels ocells per als visitants és molt gratificant, ja siga de les espècies pròpies del Oceanogràfic com de les quals el visiten i ja formen part d’ell. Per això és necessari conéixer-les, respectar-les i conservar-les.

OCEANOGRÀFIC de València, amb més de 20,5 milions de visitants, és l’element més rellevant de la Ciutat de les Arts i els Ciències i el centre més visitat de la Comunitat Valenciana. Gestionat per Avanqua, pertanyent a Global Omnium, el Oceanogràfic és l’aquari més gran d’Europa en el qual es representen tots els ecosistemes del planeta. L’objectiu final és que el Oceanogràfic contribuïsca al coneixement i la conservació del medi ambient marí, proporcionant als nostres visitants una experiència única, enriquidora i atractiva.

FUNDACIÓ OCEANOGRÀFIC de València naix amb l’objectiu d’ampliar la missió de l’aquari, complementant-la amb el desenvolupament d’iniciatives de responsabilitat social i ambiental que impregnen l’esperit i el treball realitzats.

SOBRE el GRUP AVANQUA. Integrat per Global Omnium, l’Aquari de Vancouver (el Canadà) i Ket Gestió des d’agost de 2015 es converteix en principal accionista del projecte NOU OCEANOGRÀFIC de València amb dos objectius principals: actuar com a pol d’atracció turística cap a València i ser un centre científic que es preocupa per la conservació, investigació i divulgació de la vida marina.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.