Les denominacions franquistes en vies públiques van ser substituïdes per les de dones rellevants, triades pels veïns i les veïnes en una consulta ciutadana
L’Ajuntament de Quart de Poblet ha rebut aquest matí un esment d’honor en els III Premis d’Habitatge, Mobilitat i Urbanisme amb Perspectiva de Gènere pel seu projecte de “Promoció de l’equitat de gènere en els nomenclátores de vies públiques a través de processos participatius”. La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Cristina Mora, ha recollit el reconeixement de mans de la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador.
A través dels seus plans municipals d’igualtat, l’Ajuntament ja va detectar fa anys que la seua llista de carrers estava altament “masculinizado” i havia pres mesures per a anar pal·liant aquesta situació. Existeix, de fet, un acord plenari perquè els carrers de nova creació siguen dedicades a dones rellevants.
Un dels grans passos que es van donar en aquest sentit, i que ha sigut ara reconegut en els citats guardons, va sorgir a l’hora d’abordar el renombramiento de carrers en aplicació de la Llei de Memòria Històrica. De les 11 que es van canviar, 8 s’han dedicat a dones la trajectòria de les quals destaca tant a nivell mundial com local. L’elecció es va realitzar a través d’un procés participatiu.
“Aquest és un reconeixement a tot el municipi, a tot Quart de Poblet, perquè el projecte que l’ha rebut, si bé és cert que va ser impulsat des de l’Ajuntament, i en concret des de la Comissió Municipal de Memòria Històrica, integrada per tots els partits amb representació en el ple i per historiadores i historiadors locals, la decisió final la prenem tots els veïns i veïnes majors de 16 anys, i també el Consell Municipal d’Infància, a través d’una consulta ciutadana”, ha destacat la regidora en recollir l’esment.
Cristina Mora ha incidit en la seua intervenció en què “la igualtat és un dels eixos vertebrals de la gestió municipal, estem aconseguint avançar juntes institució i ciutadania en aquest àmbit, i per això la perspectiva de gènere està present també en les actuacions de regeneració urbana, en el Pla Municipal de Mobilitat Urbana, en la senyalística, en la programació d’activitats reivindicatives, de sensibilització i d’ocupació de l’espai urbà, en el disseny d’edificis municipals i dels parcs o en la pròpia acció dels col·lectius ciutadans, entre altres qüestions”.
Per això, ha agraït l’aposta ferma de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori per la igualtat “en àmbits en els quals no s’ha pensat tradicionalment en ella, com el de l’habitatge, la mobilitat o l’urbanisme…, afortunadament això va canviant” i el desenvolupament d’iniciatives com aquests premis, “que contribueixen a visibilitzar les bones pràctiques i a fomentar que aprenguem els uns dels altres i que anem teixint xarxes cada vegada més àmplies que ens facen fortes davant les amenaces a la construcció de societats cada vegada més justes, més inclusives i més igualitàries”.