Hui 30 de juliol es celebra el Dia Mundial contra la tracta de persones. Una efemèrideproclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2013 per recordar i denunciar que el tràfic de persones és un delicte greu i una violació dels drets humans. Una lacra encara per erradicar i que fa de la infància i les dones els col·lectius més victimitzats per aquest tipus de delictes.
Segons les dades facilitades pel Ministeri de l’Interior en l’informe sobre “Prevenció i lluita contra la tracta d’esses humans a Espanya”, durant l’exercici 2017 es van registrar un total de 1.117 casos de víctimes de la tracta de persones, 533 relatives a explotació laboral (47%), 577 explotació sexual (52%), a més d’altres delictes amb fins com la mendicitat, matrimonis forçats o tracta per a activitats delictives.
Per autonomies, a la Comunitat Valenciana la xifra també és significativa: entre 2015 i 2017 es van realitzar un total de 6.605 intervencions relacionades amb el tràfic de persones per a explotació laboral, i 809 intervencions relacionades amb el tràfic de persones per a finalitats d’explotació sexual.
Entre els documents elaborats al respecte de la tracta d’éssers humans destaquen les operacions dutes a terme per la INTERPOL. Unes accions que durant 2018 van donar com a resultat el rescat de 600 víctimes de tràfic de persones, entre elles quasi 100 xiquets.
Per a l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya(ANUE )la lluita conjunta de tots els actors de la societat és clau per erradicar aquesta situació i recorda que: “Amb l’aprovació de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible juntament amb la Declaració de Nova York aprovada en el Cim sobre els Refugiats i els Migrants, els Estats es comprometen a acabar amb tota forma de violència i explotació i a combatre la tracta i el contraban de persones”.