Setmanes abans, tots els qui participen en les processons s’han estat preparant amb diversos assajos i celebracions.
Milers de persones han gaudit aquest cap de setmana de les festes de la Mare de Déu de la Salut.
Unes festes declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
L’entrada (l’intent d’entrada?) de la imatge de la Mare de Déu en la basílica és un dels moments més emotius d’aquesta festa. És per això que a primeres hores del matí es concentren les autoritats, veïns i visitants en la Capella de la Troballa.
Al llarg dels segles, els algemesinencs han estructurat tres processons que es celebren els dies 7 i 8 de setembre i que incorporen al llarg de quinze hores de processó tota una sèrie de representacions i balls pels carrers de la ciutat.
En processó fins a la basílica de Sant Jaume, acompanyen la imatge els balls populars. Els Misteris i Martiris, els balls dels Bastonets, Les Pastoretes, La Carxofa, Els Arquets, Les Llauradores i Els Tornejants…
Es tracta d’un conjunt de tradicions valencianes que s’hi ha mantes vives en Algemesí al llarg de la història. Una festa en la qual cada any participen més de 2.000 persones en les processons.
Ja en l’entrada, tots els balls envolten la imatge i junts actuen al mateix temps, demostrant al món que Algemesí és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la seua festa de la Mare de Déu de la Salut.