El consumidor europeu ha de ser conscient que consumir productes fora de temporada de tercers països agreuja el canvi climàtic
S’acaba de tancar una cimera ambiental decebedora quant a les conclusions i compromisos. Tothom parla de canvi i emergència climàtica, però a vegades no ens adonem de la rellevància que per a fer front a això representen algunes decisions europees relacionades amb el nostre sector agrari.
És el cas de les importacions de productes de tercers països objecte d’un estudi de LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders, sobre productes que es poden trobar segons temporada en els lineals dels nostres supermercats i hipermercats, que van generar en 2018 una emissió a l’atmosfera de més de 378.000 tones de Diòxid de Carboni en el transport marítim fins als ports europeus.
En aquest estudi -els primers resultats del qual es van avançar fa unes setmanes i en el qual s’ha inclòs ara també la mel de la Xina- s’analitzen les emissions de Gasos d’Efecte d’hivernacle del transport d’aquestes mercaderies a la Unió Europea. El transport de mercaderies és un dels sectors que més emissions de CO2 a l’atmosfera genera, i el marítim encara més, i és imprescindible per tant emprendre mesures per a reduir aquestes emissions.
L’estudi es basa en les importacions procedents de països situats a l’altre costat del món (Sud-àfrica, Austràlia, el Brasil, entre altres) i que utilitzen exclusivament el transport marítim per a portar les mercaderies a Europa.
Per tant, una de les conclusions de l’estudi és que el consumidor europeu siga conscient que quan adquireix productes fora de temporada de les produccions europees, està contribuint a l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle i que consumint productes europeus redueix l’impacte del transport marítim sobre els efectes del canvi climàtic.
A tall d’exemple, el consumidor ha de saber, segons l’estudi elaborat per LA UNIÓ, que:
- Si beu un suc de taronja brasilera està emetent 17 grams de CO2
- Cada vegada que es menja un cítric procedent de Sud-àfrica està emetent 13 grams de CO2 per peça de fruita
- Si es fa paella amb arròs de Myanmar o Cambodja, cada cullerada d’arròs que es menja està emetent 2 grams de CO2 a l’atmosfera, la mateixa quantitat que emet cada ametla que es menja si procedeix dels Estats Units
- Per cada cullerada de mel que es posa en la llet, café o quallada s’emet 6 grams de CO2
- Cada xulla de corder que es menja procedent de Nova Zelanda o Austràlia està contribuint a emetre 18 grams de C02
- Si es compra raïm de taula procedent de Xile, cada ram emet 48 grams de CO2 a l’atmosfera
Si es consumeix un entrecot de vaca argentina, està emetent 7 grams de CO2