La Diputació inicia l’exhumació de la Fossa 111 de Paterna on s’espera trobar les restes de 150 represaliats

La Delegació de Memòria Històrica té previst posar en marxa este dimecres els treballs en esta fossa del cementeri de Paterna, on van ser afusellats en 1940 veïns de 50 municipis de la província

La Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València posarà en marxa este dimecres 13 de maig l’exhumació de la Fossa 111 del cementeri de Paterna, en la qual es van poder depositar els cadàvers de 149 represaliats del franquisme, segons els estudis dels historiadors.

Tenint en compte la investigació de Vicent Gavarda, en esta fossa es van inhumar tres saques pràcticament completes corresponents als afusellaments ocorreguts el 27 de març, el 6 d’abril i l’1 de maig de 1940. En total van ser 153 les víctimes dels afusellaments, però dos d’elles van ser tretes el mateix dia pels familiars i inhumades en nínxols individuals i altres dos es van depositar en la fossa 102, desconeixent-se el motiu d’esta distinció; pel que s’espera trobar les restes de 149 represaliats.

Este projecte, dut a terme per l’equip arqueològic de Arqueoantro, es plasma en un conveni per valor de 283.408 euros signat amb l’associació de Familiars dels represaliats en esta fossa, que agrupa descendents de 30 dels afusellats.

La Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València, encapçalada pel diputat Ramiro Rivera, contínua així amb la seua labor de retornar la dignitat i identificar als 2.980 afusellats a la província de València durant el franquisme, igual que en altres ocasions ha subvencionat les exhumacions d’aquelles persones que van ser víctimes de la repressió de grups incontrolats sota la República.

Víctimes de més de 50 municipis

Entre les víctimes d’esta fossa 111 es troben principalment veïns naturals de mig centenar de localitats de la província de València: Albaida, Alberic, Alcàsser, Algemesí, Almussafes, Ayora, Bellreguard, Benaguasil, Bétera, Bugarra, Burjassot, Carlet, Castelló de Rugat, Canals, Caudete de las Fuentes, Cullera, Enguera, La Font de la Figuera, Gandia, Gilet, Guadassuar, Llíria, Manises, Marines, Moixent, Oliva, Ontinyent, Paiporta, Pedralba, La Pobla Llarga, La Pobla de Vallbona, Puçol, Rafelbunyol, Rafelcofer, Requena, Riba-Roja del Túria, Rugat, Sagunt, Silla, Sollana, Sueca, Tavernes Blanques, Tavernes de la Valldigna, Torrent, Tuéjar, Utiel, València, Villargordo del Cabriel, Xàtiva i Cheste.

En esta fossa també s’espera trobar restes de represaliats procedents de Castelló (Benicàssim i Castelló de la Plana) i Alacant (La Romana), a més de persones arribades de Barcelona, Bilbao, Madrid, Málaga, Los Pedrosos, San Clemente i Yecla.

La majoria d’estes víctimes de la repressió franquista eren llauradors i jornalers, però també trobem mestres, com els de Bugarra i La Font de la Figuera, fusters i pescadors, així com la veïna d’Oliva Angelina Barber.

Donada la situació d’estat d’alarma i les consegüents mesures de protecció, els representants de l’Associació de Familiars es limitaran a llegir un comunicat a les 10 h. a la porta del cementeri de Paterna.  

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.