La prestigiosa revista ‘European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging’ ha publicat el primer informe sobre el projecte ProsPET d’aquest grup d’investigació
L’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l’Institut d’Instrumentació per a Imatge Molecular (I3M) de la Universitat Politècnica de València i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) estan treballant en el desenvolupament d’un dispositiu portàtil de tomografia per emissió de positrons (PET).
Aquest dispositiu, denominat ProsPET, està dirigit a obtindre un diagnòstic més precís del càncer de pròstata, basat en imatges moleculars, que permetrà una orientació més exacta de la biòpsia i suposarà, per als pacients, sotmetre’s a tècniques menys invasives per a la detecció de la malaltia.
Les imatges moleculars es diferencien de les imatges tradicionals perquè utilitzen radiofàrmacs específics per a generar la imatge funcional d’un òrgan o procés metabòlic en particular.
Cada any es diagnostiquen a Espanya 35.000 casos nous de càncer de pròstata. L’edat és el factor de risc més important, ja que més del 75 % dels casos es troben en persones majors de 65 anys.
S’estima que 1 de cada 6 barons desenvoluparà càncer de pròstata al llarg de la seua vida. D’aquesta manera, constitueix el càncer masculí més freqüent per davant del de còlon-recte i el de pulmó. Afortunadament, gràcies al diagnòstic precoç, el 80 % dels càncers es diagnostiquen en estadis primerencs i són potencialment curables.
Això significa que, en els últims anys, la mortalitat haja descendit significativament i en aquests moments el 90 % de tots els pacients presenten una supervivència superior a cinc anys.