El consistori ha actuat d’ofici i ha retirat una planta invasora d’una de les seues séquies per a evitar un greu perjudici a l’hàbitat i medi ambient del Parc Natural de l’Albufera.
Alfafar ha comunicat aquesta actuació a la Direcció-Conservació del Parc Natural de l’Albufera i a la Comunitat de Regants Séquia Favara, afectades per aquest fet.
L’Ajuntament d’Alfafar, a través de la seua regidoria de Medi Ambient, ha actuat d’ofici al costat de la Policia Local en la retirada d’una planta invasora en la Séquia Favara, pertanyent al municipi a manera preventiva davant un problema major. Aquest fet s’ha traslladat a la Direcció-Conservació del Parc Natural de l’Albufera i a la Comunitat de Regants Séquia Favara, les dues entitats afectades per la presència d’aquesta espècie.
Aquesta actuació s’ha realitzat perquè la propagació del camalote, comunament anomenada flor de bora, generarà un greu perjudici a l’hàbitat i medi ambient del Parc Natural de l’Albufera, així com al propi equilibri de la vegetació autòctona, si no s’actua. Aquesta planta compta amb l’antecedent d’haver envaït les aigües del riu Guadiana, amb desastroses conseqüències econòmiques des que va aparéixer fa 10 anys, amb un cost d’erradicació invertit fins ara de 25 milions d’euros.
Des del punt de vista ambiental, la presència del camalote en les aigües augmenta les taxes d’evaporació d’aquestes entre 3 o 4 vegades per damunt dels nivells normals, a més d’incrementar els nivells d’elements derivats de la descomposició de la planta. Així mateix, aquesta espècie impedeix la filtració de llum al fons de l’aigua, la qual cosa dificulta la fotosíntesi a les plantes autòctons, que al final moren i acaben desapareixent.
L’Ajuntament d’Alfafar vol evitar tals danys i perjudicis en localitzar la seua aparició primerenca, i per això s’ha posat en coneixement de la Conselleria de Medi ambient i s’ha instat a la Séquia de Favara a una ràpida intervenció primerenca, control i seguiment per a la seua total erradicació.