El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assistit a la presentació en Fira València del projecte d’ús de drons per a transport de material sanitari i d’emergències, impulsat per la Generalitat i realitzat per la Universitat Politècnica de València.
El projecte, que és finançat per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, consisteix en el primer transport de material sanitari amb dron de manera experimental que es fa a Espanya en entorns urbans, i el segon a Europa (després de Polònia), per al transport de material d’emergències, medicaments o mostres de laboratoris.
Aquest és un dels vols experimentals per a aconseguir un transport de manera ràpida, econòmica, sense contacte i lliure d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, com una alternativa que pot ajudar a alleugerir la pressió sobre el sistema sanitari provocada per la COVID-19.
En el projecte han intervingut més de 100 persones de 20 institucions i empreses, i està enfocat a l’ús d’aeronaus no tripulades per al transport de material entre instal·lacions sanitàries, i permet proveir al sistema sanitari d’una nova manera de transport que permeta resoldre necessitats logístiques de manera ràpida i fiable.
L’objectiu d’aquest projecte, dirigit pel director de la Comissió de Drons de la UPV, Israel Quintanilla, és tindre desenvolupats els procediments per a l’1 de gener de 2021, moment en el qual entrarà en vigor la normativa que regularà aquests vols.
D’igual forma, en el projecte també participa la Secretaria d’Estat del Ministeri de l’Interior, amb un programari denominat SEGLE-CD, que permet controlar l’espai aeri per a detectar drons intrusos en l’operació i fins i tot, inhibir-los i baixar-los a terra.