L’exhibició de ‘La seda i els inicis de la moda contemporània femenina en els anys vint’ del Museu de la Festa d’Algemesí rep el premi ‘Silk Friendly’, Dones i Rutes per la Pau

Algemesí rescata vestits d’època i posa en valor oficis netament femenins

L’exhibició de ‘La seda i els inicis de la moda contemporània femenina en els anys vint’, que exhibeix peces restaurades a Algemesí en el Museu Valencià de la Festa per un equip de costureres a les ordes de Guillem Alventosa, historiador de l’art, ha merescut el II Premi ‘Silk Friendly’ que concedeix l’Institut Espanyol de la Seda (IES). L’alcaldessa Marta Trenzano va rebre el reconeixement de mans de Mónica Oltra, vicepresidenta del Consell, en una jornada organitzada per l’entitat baix el lema ‘Les Rutes de la Seda i la dona en les cultures del Mediterrani’, per a debatre al voltant de les repercussions de la crisi de la Covid-19 sobre la igualtat de gènere i de les iniciatives dels governs dels països riberencs del Mediterrani sobre aquest tema. 

Les restriccions imposades per la pandèmia han convertit el fòrum, inicialment previst a la Casa del Mediterrani, a Alacant, en un webinar, que ha sigut inaugurat a primera hora del matí per Federico Mayor Zaragoza, ex president de la Unesco i president d’honor de l’IES, i per Ximo Puig, president de la Generalitat. Marta Trenzano ha explicat com el Museu Valencià de la Festa s’ha convertit en una referència en matèria d’indumentària en acollir bona part del llegat de Casa Insa, empresa que confeccionava disfresses i màscares de carnestoltes des de finals del segle XVIII, on es llogaven vestits per a festes i on es va produir el vestuari de nombroses obres teatrals, sarsueles, revistes i fins i tot pel·lícules. L’historiador de l’art Guillem Alventosa, especialitzat en moda, ha treballat per a restaurar les peces de Casa Insa. L’Ajuntament ha organitzat tallers ocupacionals per a dones majors que s’han incorporat a les tasques de recuperació i han pogut formar-se fins a constituir un equip. Trenzano ha resumit: “Els veïns d’Algemesí tenen una especial passió per la cultura, per la cura de les seues tradicions, i al voltant del llegat de Casa Insa hem tingut l’oportunitat de recuperar vestits d’època, formar modistes i posar en valor oficis netament femenins”. 

L’equip de modistes del Museu Valencià de la Festa ha restaurat les creacions de Francis Montesinos que s’exhibeixen ara en el MuVIM de València en ocasió dels cinquanta anys de trajectòria professional del dissenyador valencià. Les peces d’aquesta exposició es van presentar fa un any en la desfilada ‘Art, història i moda: Francis Montesinos’, a Algemesí. La mostra ‘La seda i els inicis de la moda contemporània femenina en els anys vint’ constitueix una altra fita en la mateixa direcció. 

La vicepresidenta del Consell, en una breu intervenció abans d’entregar els guardons, ha destacat com “necessitem replantejar quins són els sectors que importen en la vida, potser ha arribat el moment de superar el model productiu de fa 200 anys i posar a les persones en el centre de l’economia. Aquesta crisi ha deixat en evidència que el més essencial per a sostindre la vida, cuidar, curar i criar, és allò que portem fent des de sempre les dones”.

Fernando Molina, president de l’Institut Espanyol de la Seda, ha subratllat que els premis ‘Silk Friendly’, que compten amb la col·laboració del Turisme Comunitat Valenciana, “es concedeixen a iniciatives d’innovació i participació sobre la seda” amb especial atenció en la present edició a “accions que incorporen dones i facen participar a la societat civil”. “El Museu Valencià de la Festa i la seua labor en la recuperació d’indumentària acumulen mèrits de sobra per a rebre el premi”, ha conclòs.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.