En el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, l’Ajuntament de València ha reconegut la sindicalista Macu Gimeno, la professora Amelia García Pérez, l’associació “Por ti, mujer” i el programa Jere-Jere” de Càritas pel seu treball en matèria d’igualtat. En l’acte institucional celebrat a l’hemicicle, l’alcalde, Joan Ribó, ha llegit el ban municipal amb motiu del 25-N i ha afirmat que “la violència masclista és el problema de seguretat més greu de la ciutat”.
L’alcalde ha afirmat que “la violència masclista no és una suma de successos puntuals. És una flagrant vulneració de drets humans que afecta greument, moltes vegades irremeiablement, a les vides de més de la meitat de la humanitat i que s’exerceix contra les dones i moltes vegades també contra els seus fills i filles”. L’alcalde ha recordat que, des de l’any 2003, en què Espanya disposa d’un recompte oficial de víctimes de la violència masclista, “més de 1.070 homes han assassinat dones pel fet de ser dones” i que eixa xifra arriba a les 1.500 víctimes “si es té en compte el criteri del Conveni d’Istanbul, que demana la inclusió també de les dones assassinades per homes amb els quals no mantenien una relació de parella”.
Joan Ribó considera que “la violència masclista ens retrata com a societat perquè és un sistema de privilegis patriarcal davant del qual no podem sentir més que vergonya”. Segons l’alcalde, “esta lluita ha d’implicar necessàriament la renúncia expressa a privilegis de gènere que suposen una discriminació o una agressió a les dones pel fet de ser-ho, així com un posicionament explícit, manifest i visible contra qualsevol classe de violència cap a les dones tant en sentit conceptual com de facte, en el nostre dia a dia, a casa, a les reunions de feina, a les trobades amb amistats, a les xarxes socials o als espais d’oci privats”.
Per això, en paraules de l’alcalde, “l’Ajuntament de València es va adherir l’any 2017 al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i hem acollit el I Congrés Internacional d’Atenció a la Violència de Gènere des de l’àmbit local”. Igualment, segons Ribó, “durant el període de confinament, l’Espai Dones i Igualtat ha prestat servicis essencials que no han deixat de funcionar i el grup GAMA, la unitat especial de la Policia Local de València, és un referent d’especialització en l’atenció de la violència de gènere en l’àmbit policial”. I tot això perquè “la violència masclista és el problema de seguretat més greu de la ciutat”.
Joan Ribó ha recordat que “la violència contra les dones és sobretot un exercici de poder de qui està en la creença, masclista, que el pot exercir. Per això, segons l’alcalde, “la seua eradicació és una responsabilitat col·lectiva. Junts i juntes ho aconseguirem”.
També la regidora d’Igualtat Lucía Beamud, que ha presentat l’acte, ha assegurat que “el 25-N volem mostrar el rebuig de tota la ciutat i de tota la ciutadania a la violència contra les dones i el reconeixement a les entitats i associacions que treballen per la igualtat”. Segons la regidora, “tots els dies són 25 de novembre. Tots els dies ocorren violències contra les dones, violències econòmiques, violències psicològiques o violències socials. Per això, és important que existisca un dia concret per visibilitzar-ho”.
RECONEIXEMENTS DEL 25-N
L’Ajuntament ha lliurat els reconeixements a les persones, entitats i associacions que treballen per la igualtat en la ciutat de València. La sindicalista Macu Gimeno, la professora Amelia García Pérez, l’associació “Por ti, mujer” i el programa Jere-Jere” de Càritas han estat les persones i entitats guardonades.
L’associació “Por ti, mujer” ha rebut el reconeixement municipal “pel seu treball en l’atenció i suport de dones immigrants, especialment de les víctimes de violència de gènere, recolzant-les en igualtat i fomentant la seua participació, la seua inserció i la seua integració social”.
L’Ajuntament de València ha premiat també el treball del Programa Jere-Jere de Càritas Diocesana de València “pel seu treball des de fa vint anys en l’atenció integral a les dones prostituïdes i víctimes de tracta per a l’explotació sexual afavorint el seu procés de canvi, la seua autonomia i recuperació”.
La sindicalista Macu Gimeno Mengual, membre de la Intersindical Valenciana, ha estat guardonada “per tants anys de treball com a referent del feminisme i del sindicalisme i una vida dedicada a la defensa dels drets de les dones i la prevenció de les violències masclistes”.
La professora Amelia García Pérez ha rebut el guardó “pel seu treball per la igualtat i la prevenció de la violència de gènere en l’àmbit educatiu, creant i potenciant un grup d’homes igualitaris en el Centre Integral Públic de Formació Professional-Misericòrdia”.
A l’acte, celebrat este migdia a l’Hemicicle municipal, han assistit regidors de tots els grups polítics amb representació política a l’Ajuntament de València llevat de Vox.