Isabel Lozano anuncia que es dupliquen les places del servici Ajuda a Domicili, i es tripliquen les de Menjar a Domicili. A més, els recursos per a les urgències socials han augmentat un 78,7% des de 2016
«Es fa patent la clara aposta del Govern municipal per les polítiques socials, que donen resposta i ajuden davant les grans dificultats que travessen moltes famílies de la nostra ciutat, especialment en este context de crisi social i sanitària provocada per la pandèmia de covid-19». La regidora de Benestar Social, Isabel Lozano, ha donat a conéixer este dijous l’increment del pressupost municipal que es preveu dedicar a les partides socials per a l’any que ve, 2021, que en conjunt arriben als 38 milions d’euros.
Això suposa un augment de 3,91 milions d’euros sobre el pressupost anterior, és a dir, un increment percentual del 11,5%. I, si es compara amb el primer exercici del govern actual, 2016, en el qual les partides socials van arribar als 27,3 milions, l’augment és d’11 milions d’euros més que van a accions d’atenció social. Així ho ha destacat la regidora Lozano, qui ha explicat que «este esforç pressupostari permetrà abordar dos línies fonamentals: la posada en marxa de nous servicis d’atenció a persones majors i persones amb discapacitat; i l’ampliació de l’atenció a les urgències socials».
La primera línia d’acció es concreta en dos servicis fonamentals: Menjar a domicili i Ajuda a domicili. «Es tracta de servicis molt importants per a la qualitat de vida de les persones majors, dependents o discapacitades, de totes les edats, així com les seues famílies», ha subratllat Isabel Lozano.
Per això, la Regidoria ja ha iniciat el procediment per a licitar els nous contractes que realitzaran estes prestacions, els quals inclouen novetats i millores com, en el cas d’Ajuda a domicili, la creació del Banc de moviment, que incorporarà elements tecnològics de suport (llits articulats, grues…) que l’Ajuntament podrà cedir a les persones beneficiàries que el precisen. Així mateix, el contracte recull també prestacions de podologia i perruqueria, atenció fisioterapèutica i rehabilitadora, atenció psicològica, cures d’infermeria, i teràpia ocupacional i integració social. I també incorpora una sèrie de servicis complementaris, com ara places residencials per a necessitats puntuals d’urgència, servicis de neteja de xoc (per exemple, per a casos de síndrome de Diògenes) i un ampli ventall d’activitats socioculturals per a previndre la soledat i fomentar l’activitat i la socialització de les persones usuàries.
Per a prestar este servici tan ampli d’Ajuda a domicili s’ha duplicat pràcticament el pressupost, que passa dels 6,6 als 10,5 milions d’euros el primer any (al llarg dels quatre anys de contracte, l’increment continuarà fins a arribar als 11,2 milions). En termes globals, es passa d’un contracte de 25,6 milions a un nou de 47,6 milions d’euros.
Quant al servici Menjar a domicili, ha subratllat Lozano, per primera vegada es licita este contracte a la ciutat, atés que fins ara es prestava únicament amb les places concertades del programa Menjar a casa de la Conselleria, que arribava a 427 persones: a partir d’ara, s’oferiran 1.200 menús diaris, i els menjars se serviran de dilluns a diumenge (fins ara eren de dilluns a divendres). Un equip multidisciplinari de dietistes i treballadors socials elaborarà els menús i, a més, es disposarà de frigorífics, microones i parament per a prestar a les persones que manquen d’ells.
En xifres, els nous contractes permetran resoldre les llistes d’espera de persones usuàries. Tal com ha explicat Isabel Lozano, 2.064 persones reben actualment el servici d’Ajuda a domicili, amb una llista d’espera de 360. El nou contracte permetrà arribar fins a les 3.600 (fins i tot 4.320) beneficiàries Quant a Menjar a domicili, hi ha 427 places actuals (que s’han ampliat fins a les 620 al llarg de l’any) i una llista d’espera de 848, i es preveu arribar a 1.200 menús al dia.
ATENCIÓ A LES URGÈNCIES SOCIALS 24 HORES TOT L’ANY
Quant al servici d’Atenció a les urgències socials, es contempla una substancial ampliació en el marc de l’Acord per a la recuperació i reconstrucció de la ciutat, aprovat pel Ple de la Corporació. El nou contracte cobrirà totes les situacions possibles derivades des de les urgències i emergències socials i amplia el seu horari, de manera que oferirà atenció les 24 hores del dia, 365 dies a l’any. El contracte té un import de licitació de 2,4 milions d’euros, la qual cosa suposa un important increment sobre els 880.527 euros actuals.
S’atendran situacions com a pèrdua d’habitatge (desnonaments), abandó de menors o persones majors, violència de gènere i intrafamiliar, atenció a persones en trànsit, víctimes de tràfic o sense llar, atenció en casos de temptatives de suïcidi o autolesions, i atenció en onades de fred, calor o alerta per pluges, entre altres. L’equip d’atenció estarà integrat per 16 professionals: una persona coordinadora, 5 experts en psicologia, 5 treballadors socials i 5 persones tècniques municipals d’integració, que disposaran de nous mitjans de mobilitat per al seu treball: una furgoneta de 9 places (ara era de 5) i un nou vehicle d’intervenció ràpida.
Tal com ha explicat la regidora de Benestar Social, en el que portem d’any s’han comptabilitzat 1.549 activacions del Servici d’Atenció a les Urgències Socials, SAUS, que efectuen els servicis socials municipals i la Policia Local, que han suposat l’atenció de 1.297 persones. D’elles, el 62,3% eren estrangeres, i el 37,7% espanyoles; el desglossament per sexes assenyala un 37,8% d’homes i un 62,2% de dones.
Isabel Lozano ha conclòs la seua intervenció davant els mitjans de comunicació reiterant «la clara aposta del Govern municipal per a col·laboració amb les entitats del tercer sector, que realitzen una labor imprescindible i una col·laboració necessària per tal de garantir l’eficàcia de les polítiques socials municipals». En este sentit, la regidora ha donat a conéixer l’increment de les subvencions a les entitats Casa Caridad i Alberg Sant Joan de Déu, que és del 100% des de l’any 2015. En el cas de Casa Caridad, dels 441.370 euros de subvenció que es van entregar en 2015 es va augmentar fins als 900.000 euros; i en el cas de l’Alberg Sn Juan de Dios, l’evolució de la partida passa dels 350.000 als 700.000 euros.