L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, impulsa la campanya «ÉSSERS»

Igualtat difon esta iniciativa en memòria del text aprovat per l’Assemblea General de l’ONU el 10 de desembre de 1948

L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, impulsa la campanya «Éssers. 10 de desembre Commemoració de la Declaració Universal de Drets Humans», sota el lema «València, ciutat igual, ciutat justa». Des de hui dilluns ja estan visibles en el mobiliari urbà els cartells de la campanya, així com en mitjans de comunicació i xarxes socials, que suposen una crida «contra la discriminació i l’odi», en paraules de la regidora d’Igualtat, Lucía Beamud. 

Tal com ha explicat Beamud, la campanya persegueix quatre objectius: «sensibilitzar a la població sobre la importància de la Declaració i del contingut dels drets humans; impulsar la defensa dels Drets Humans entre la població i les organitzacions; identificar i denunciar els actes discriminatoris que es puguen produir en el municipi; i promoure la participació de les entitats de defensa dels drets humans en la celebració».

El motiu central de la campanya «Éssers» són, precisament, les persones, «allò que les diferencia respecte a les seues riqueses i el que les fa iguals en drets inalienables», en paraules de Beamud. «La campanya vol parlar de fer el camí de deixar de ser una màquina, un robot que llança missatges d’odi i reprodueix la discriminació sense reflexió i sense sentit comú, per a arribar a ser un ‘ésser’ amb totes les lletres, un ser on l’amor a la humanitat siga la més important característica», ha explicat la regidora d’Igualtat. «Éssers són colors de pell que se separen i es funden per a formar una i milers de formes, d’estils, de sentiments que conformen la pròpia vida a la ciutat que els empara i els protegeix. Éssers és una intenció clara de buscar altres punts de vista per a entendre i voler a l’altra persona així com és i avançar a un ‘som’ comú que ens farà més humans i més lliures». 

Per a la promoció d’esta iniciativa s’ha elaborat 80 cartells per a mupis (mobiliari urbà per a informació), i altres 3.000 cartells de grandària A3 que s’han distribuït entre les entitats, així com una pancarta per al balcó de l’Ajuntament amb el lema, i també publicitat en ràdio i televisió. A més, s’ha preparat una playlist en Spotify, que es complementa amb la difusió i promoció de la campanya en les xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram). 

52 INVESTIGACIONS PER DELICTES D’ODI EN 2019

Lucía Beamud ha lamentat que «els actes discriminatoris, tant en el municipi com a través de les xarxes socials són, desgraciadament, una constant en els temps actuals». Segons l’última memòria de la Fiscalia de Delictes d’Odi de València, durant l’any 2019 es van incoar 52 investigacions relacionades amb actes d’incitació l’odi i la humiliació per raons d’ideologia, tracte discriminatori, ofensa i amenaces per sentiments religiosos, entre altres. Una de les causes més freqüent de les agressions és la LGTBIfòbia, i les amenaces més repetides tenen relació amb les persones migrants. D’altra banda, la intensitat de la promoció del discurs d’odi en  les xarxes socials també s’ha incrementat, «emparada amb la impunitat de poder insultar, d’assetjar i discriminar des de l’anonimat», ha subratllat la regidora. 

«A més, la visibilització del missatge neofeixista, amb l’exhibició de símbols i consignes contraris als drets humans i la bona convivència encara és palesa als nostres carrers. Desgraciadament la permissivitat enfront d’estos actes no sembla haver millorat massa des dels fets i agressions de l’extrema dreta del 9 d’octubre de 2017», ha denunciat Beamud. «Per això –ha afegit- l’Ajuntament ha posat en marxa accions i campanyes que posen en el centre del debat polític la importància passada, present i futura de la Declaració Universal dels Drets Humans». 

La campanya, realitzada des de la Regidoria d’Igualtat, s’emmarca també en les diferents accions que promou el Pla COMVA, el primer Pla de Convivència Municipal de València, del qual la Declaració de Drets Humans és un referent fonamental. El Pla COMVA és un instrument que forma part del compromís del govern municipal per a defensar els drets humans de la ciutadania valenciana, i un instrument fonamental per a la lluita contra la discriminació i els delictes d’odi. S’enquadra en el marc normatiu de l’Estratègia Valenciana per la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi 2019-2024 de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat.

El Pla, que es desenvolupa amb la participació de desenes d’associacions, entitats locals, servicis i organitzacions,  inclou la construcció durant l’any 2021 d’una Oficina de No-Discriminació (ONDIS) i comptarà amb l’Observatori Municipal Contra la Discriminació i l’Odi. L’ONDIS informarà en matèria de drets humans i vetlarà per la seua protecció, garantia i acompliment. 

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.