Moviment de rellevància històrica a Llombai. L’Ajuntament que dirigeix José Forés ha arribat a un acord amb els propietaris i adquirirà la Torre Aledua, una de les construccions històriques més importants de la comarca riberenca.
El consistori havia manifestat en moltes ocasions la voluntat de comprar el Bé d’Interés Cultural però mai s’havia arribat a un acord com l’actual, mitjançant el qual el municipi pagarà al voltant de 200.000 euros als propietaris, que embenen una construcció datada en el segle XII i que en l’actualitat es troba en estat de conservació defectuós. És per això que la primera voluntat de l’equip de govern que comanda Forés és reunir-se amb les autoritats competents tant de la Generalitat Valenciana com de la Diputació de València per a escometre una reforma estructural del patrimoni arquitectònic i assegurar així el seu futur. El consistori es farà càrrec de l’import de compra amb recursos propis i sense necessitat d’obrir un nou crèdit financer, ja que el liquidarà en dos anys pressupostaris.
El castell de Aledua és una fortalesa àrab construïda probablement a la fi del segle XII i situada sobre un pujol a l’esquerra del riu Magre i a uns quatre quilòmetres a l’est del nucli urbà, en el despoblat de Aledua. De planta rectangular, compta amb una torre situada en el centre, de tres altures i soterrani, construïda en tapial sobre basament de maçoneria. La torre té una base quadrada de 7,3 per 7,3 metres i una altura aproximada de 16,5 metres sobre el terreny circumdant. És molt similar als altres castells àrabs d’aquesta part de València, casos dels quals es poden observar a la Torre Muza a Benifaió, la Torre Espioca, la d’Almussafes i unes altres. Uns magraners silvestres abandonats al voltant del castell donen fe de la construcció d’aquesta talaia-fortalesa pels àrabs, ja que van ser ells, precisament, els que van introduir el cultiu de magraners en la península ibèrica. De fet, el topònim deriva de l’àrab العدوة (al-ʿidwa) «la riba [d’un riu]». La seua primera referència documental ens ve del Lliure del Repartiment, de 1238.
“Estem davant una notícia històrica d’una rellevància destacadísima per a Llombai. Aquest municipi tenia un deute pendent amb el seu patrimoni i es deia Torre Aledua. Ara podem dir que complim el somni que passe a ser patrimoni públic, patrimoni local, de Llombai. A partir d’ací, continuar treballant duro per a aconseguir la seua rehabilitació i que es convertisca en un lloc de trobada per a tots aquells que estimen la història i el patrimoni arquitectònic. Llombai ha fet un pas de gegant en la protecció del seu llegat”, argumenta l’alcalde, José Forés.