La Comissió de Salut Pública, en la qual es troben representades totes les comunitats autònomes i el Ministeri, ha acordat ja els següents grups a vacunar amb ARNm i AstraZeneca en previsió d’una major disponibilitat de dosi de vacunes en el segon trimestre de l’any
El document inclou també la recomanació de com vacunar a les persones que ja hagen tingut la infecció i destaca que no és necessària la realització de proves serològiques ni abans ni després de la vacunació
L’Actualització 4 fa també recalcament en què és imprescindible considerar el principi de solidaritat
Ministeri de Sanitat acaba de publicar l’Actualització número 4 de la “Estratègia de vacunació enfront de la COVID-19 a Espanya” després de l’acord aconseguit per la Comissió de Salut Pública, en la qual també es troben representades totes les comunitats autònomes.
Aquesta Actualització inclou com a novetat respecte a l’Actualització 3 els següents grups a vacunar amb ARNm: persones de 70 a 79 anys (grup 5B), de 60 a 69 (grup 5C), les de menys de 60 amb condicions de risc alt de COVID 19 greu (grup 7) i d’edats compreses entre els 56 i 59 (grup 8).
La definició d’aquests grups s’ha realitzat en previsió d’una major disponibilitat de dosi de vacunes en el segon trimestre de l’any.
A més, el document especifica que amb les vacunes de AstraZeneca, una vegada completada la vacunació a col·lectius amb funció essencial per a la societat prioritzats en l’Actualització 3, s’administrarà a les persones d’entre 45 i 55 anys d’edat (grup 9).
Persones amb infecció prèvia
L’Actualització inclou també les recomanacions de vacunació de les persones amb infecció prèvia per coronavirus, tant asimptomàtiques com simptomàtiques. Després de la revisió dels estudis clínics existents es recomana en els majors de 55 anys amb diagnòstic d’infecció que han rebut la primera dosi, la inoculació de la segona quan estiguen completament recuperades i haja finalitzat el període d’aïllament.
En les persones amb menys de 55 anys que hagen passat la infecció de manera simptomàtica o asimptomàtica només s’administrarà una dosi de vacuna sis mesos després de la infecció.
Cal destacar que no és necessària la realització de proves serològiques ni abans ni després d’aquestes vacunacions.
L’edat, principal factor de risc
El document recorda que el principal factor de risc d’hospitalització i mort per COVID-19 és l’edat superior als 60 anys i que va augmentant a mesura que l’edat és major. Per això, ressalta que basat en els principis de necessitat i equitat, ha de començar-se a vacunar com més prompte millor a les persones de major edat que no estan institucionalitzades.
L’Actualització 4 fa també recalcament en què és imprescindible considerar el principi de solidaritat perquè les vacunes que tenen eficàcia acreditada en els grups de major edat, arriben a aquestes persones tenint en compte que totes les vacunes disponibles a Espanya són segures i eficaces.