‘Se vende un tranvía’ és el capítol pilot del projecte de sèrie ‘Los pícaros’, escrit per Luis García Berlanga i Rafael Azcona en 1959
Dins de la mateixa sessió de La Filmoteca se celebra una taula redona sobre la influència de Berlanga en les sèries actuals
L’Institut Valencià de Cultura presenta el divendres 23 d’abril, a les 18 hores, a La Filmoteca de València, una sessió dedicada a la relació de Luis García Berlanga amb les sèries dins del festival LABdeseries.
La sessió està conformada per la taula redona ‘Berlanga i lo berlanguiano en las series actuales’ i per la projecció de l’episodi ‘Se vende un tranvía’ (1959), dirigit per Juan Estelrich i Luis García Berlanga. Tant la taula redona com la posterior projecció s’emmarquen dins de les activitats de l’Any Berlanga organitzades per l’IVC a La Filmoteca de València.
El propòsit de la taula redona és reflexionar sobre la influència de Berlanga i la seua obra en algunes sèries nacionals dels últims anys. L’experiència televisiva del cineasta valencià es va reduir a dos títols, ‘Villarriba y Villabajo’ (1994) i ‘Blasco Ibáñez, la leyenda de su vida’ (1997), però l’esperit berlanguià segueix viu en moltes produccions actuals.
Moderada per la historiadora Áurea Ortiz, la taula redona comptarà amb la participació d’Alberto Caballero, creador de les sèries ‘Aquí no hay quien viva’ i ‘La que se avecina’; Nacho G. Velilla, creador de ‘7 vidas’ i ‘Aida’, i Víctor García León, guionista de ‘Vota Juan’.
La sessió es completa amb la projecció de ‘Se vende un tranvía’, episodi pilot del projecte de sèrie ‘Los pícaros’, escrit per Rafael Azcona i Luis García Berlanga en 1959.
Per motius de censura, aquest primer capítol no va arribar a emetre’s en el seu moment i tampoc la sèrie va arribar a realitzar-se, però va ser la primera col·laboració de Berlanga amb Rafael Azcona, amb qui el cineasta valencià treballaria fins a ‘Moros y cristianos’ (1987).
Encara que hi figura Juan Estelrich com a codirector i que es tracta d’un episodi de trenta minuts concebut per a televisió, ‘Se vende un tranvía’ encaixa a la perfecció tant temàticament com formalment amb el cine de Berlanga: des del pati d’una presó, un pres conta als seus companys com va intentar vendre un tramvia a un ric i inculte agricultor de poble que arriba a Madrid per a comprar maquinària agrícola.
Produït pels Estudios Moro, ‘Se vende un tranvía’ està protagonitzat per José Luis López Vázquez, Antonio García Quijada, Antonio Martínez, Goyo Lebrero, Maria Luisa Ponte, Pedro Beltrán, Luis Ciges i Chus Lampreave en la seua primera col·laboració amb Berlanga.
LABdeseries està dirigit per David Brieva, Áurea Ortiz i Mikel Labastida. El festival està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura amb la col·laboració de l’Ajuntament de València (Las Naves i La Mutant) i l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ). També compta amb el suport d’Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV).