La província de València ha format ja a un total de 395; Alacant a 30, i es preveu que la formació comence a Castelló l’any que ve
Són persones que pertanyen a grups vulnerables de població i es formen per a traslladar missatges de salut als seus iguals
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública treballa per a estendre la figura del/l’agent de salut a tota la Comunitat Valenciana.
A la província de València s’han format un total de 395; a Alacant 30 en finalitzar l’any en curs i es preveu que la província de Castelló puga comptar amb agents de salut l’any que ve. Es tracta d’una figura reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut.
En la Comunitat Valenciana, la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, en col·laboració amb la Direcció General d’Atenció Primària, impulsa la formació i el treball d’agents de salut des de 2009, quan va començar la primera edició de formació-acció a València, Algemesí, Alzira i altres municipis de la Ribera.
L’any passat, la figura es va estendre a Alacant i actualment s’està treballant perquè arribe en 2022 als departaments sanitaris de Castelló.
L’o l’agent de salut de base comunitària és una persona que es forma per a compartir, des d’una perspectiva de gènere, equitat i interculturalitat, missatges de salut entre els seus iguals, en contextos de vulnerabilitat.
A l’ésser una comunicació de tu a tu, els missatges dels programes, batejats com Mihsalud i RIU, calen més i millor en la població diana. Són persones líders comunitàries vinculades a les seues associacions i contribueixen a enfortir i empoderar al teixit associatiu i al desenvolupament de la salut comunitària en els barris amb major vulnerabilitat
El gènere de la figura d’agent de salut és en el 80% de casos femení, i la seua activitat se centra en compartir entre els seus iguals la cura de la salut i l’accés adequat als serveis sanitaris, incloent pautes saludables en totes les esferes de la vida, des de la prevenció d’addiccions fins a la sensibilització sobre l’ús de preservatiu masculí i femení, sempre des de la perspectiva de la igualtat de gènere, i amb tolerància zero contra l’assetjament, la discriminació i la violència.