L’Ajuntament d’Aldaia presenta les activitats del centenari de l’actual Baixà del Crist

El trasllat de la imatge del Crist dels Necessitats, que tradicionalment té lloc la nit del 5 d’agost, vespra de la festa gran, va ser declarada Festa d’Interés Turístic Local al 2010

Enguany, en commemoració del centenari del format actual de la festivitat, se celebraran una sèrie d’activitats culturals al voltant de la Baixà del Crist

L’Ajuntament d’Aldaia ha presentat les activitats al voltant de la tradicional Baixà del Crist que este 2021 commemora el centenari de la processó nocturna i que inclou un complet programa d’actes culturals. La festivitat consistix en el trasllat de la imatge del Santíssim Crist dels Necessitats, la nit del 5 d’agost vespra de la festa gran, acompanyada pels Clavaris de Crist i diversos col·lectius d’Aldaia, alhora que el Corretraca i veïns particulars van disparant coets i creant una imatge de gran bellesa. Des de 2010, la Baixà del Crist té la consideració de Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana.

Enguany, en commemoració del centenari del format actual de la celebració, s’han programat diferents actes culturals al voltant de la Baixà. El 22 de juliol a les 20.30 hores al carrer Major d’Aldaia tindrà lloc la inauguració de l’exposició “5 d’agost d’un poble (1921-2021) La Baixà ens uneix”, que està comissariada per Antonio Andrés i fa un recorregut gràfic als orígens de la festivitat. L’exposició podrà visitar-se fins al mes d’octubre.

Tot seguit, el mateix dia a les 21.30 hores, s’inaugurarà una escultura commemorativa a la rodona del carrer Major en direcció a l’avinguda Miguel Hernández, creada per l’escultor Alexi Alemany i que, sota el títol de “Llum de foc”, s’inspira en l’efecte dels creat pels coets durant la Baixà del Crist.

El 28 de juliol a les 20.30 hores, el TAMA acollirà la presentació de l’opuscle de les festes, coordinat per Vicent Boscà, que anirà acompanyada de l’estrena de la peça musical “La Baixà, marxa del foc”, del compositor aldaier Hugo Chinesta, feta en honor d’esta processó tradicional d’Aldaia. Una nova peça del compositor que s’uneix a la trilogia que ja va escriure dedicada al Santíssim Crist dels Necessitats: “Sis d’agost” (2003), “Confrare” (2011) i “Dels necessitats” (2015). L’obra musical que s’estrenarà enguany inclou en la partitura un instrument principal: la pólvora, que té un especial protagonisme en la Baixà del Crist d’Aldaia amb l’acompanyament que fan els coets durant tot el recorregut de la imatge.

L’acte del 28 de juliol també incorporarà projeccions audiovisuals amb imatges de la Baixà del Crist i l’espot publicitari creat per al centenari. Els diferents actes previs seran el moment en què els aldaiers podran arreplegar els mocadors i samarretes dissenyats per a commemorar els 100 anys de baixà. Els actes del centenari conclouran el dia en què tradicionalment té lloc la festa, la nit 5 d’agost.

La Baixà del Crist

La Baixà del Crist és la tradicional processó de trasllat de la imatge del Santíssim Crist dels Necessitats, pels Portadors del Crist, des de la Parròquia del Salvador i la Saletta fins a la Parròquia de l’Anunciació. Els Clavaris del Crist precedeixen la imatge, mentre que un grup de músics i una banda de cornetes i tambors tanquen la comitiva.

Els orígens de les festes del Crist d’Aldaia, amb un caràcter popular i ple de fervor, es fan palesos en alguns dels programes de festes que s’han pogut recuperar del primer terç del segle XX. Des de l’any 1940 fins l’actualitat es conserven pràcticament tots i plasmen la història recent d’una festa molt arrelada a la població. 

Encara que la celebració és molt més antiga, va ser l’any 1921 quan es va establir la data fixa del dia 5 d’agost a les 9 de la nit per portar a terme el trasllat de la imatge. L’itinerari actual es va fixar el 1968 amb la creació de la Parròquia del Salvador, punt de partida de la processó.

Els coets constituixen una part molt important de la festivitat, actualment disparats pel Corretraca, amb els Clavaris de Crist i persones particulars, precedint la processó. L’acte de la Baixà ha estat sempre obert a la participació dels aldaiers i aldaieres, que han format col·lectius relacionats amb la festa i que actualment són entitats que hi col·laboren activament, com la Penya la Baixà del Crist (1985), dedicada a fer programació cultural amb l’objectiu de recuperar la tradició, o Corretraca (2004), una associació que manté i reforça les festivitats més destacades de la localitat relacionades amb la pólvora.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.