Fins al 30 de novembre es repartiran vals per a realitzar gratis la prova genètica a les mascotes, que després tindrà un cost de 36,90 euros
La campanya posada en marxa a Quart de Poblet per a recollir de manera gratuïta l’ADN als gossos de la localitat i incloure’ls en el cens genètic està sent tot un èxit.
Per la porta de l’Ajuntament estan desfilant cans de totes races, grandàries i caràcters acompanyant als seus amos per a recollir el val gratuït i realitzar-se la prova d’ADN. Uns altres ho estan sol·licitant per Internet. Siga com siga el cas, la veritat és que en poc més de cinc mesos s’han repartit 1344 vals per a realitzar de manera gratuïta la prova genètica a les mascotes, i ja tenen tota la documentació en regla 1201 cans.
No obstant això, l’Ajuntament recorda que l’últim dia per a sol·licitar els vals i també per a fer la prova de manera gratuïta finalitza en uns dies, el 30 de novembre. És a dir, a partir del dia 1 de desembre el val ja no servirà, per la qual cosa s’ha de fer passat pel veterinari abans d’aquesta data. A partir d’aqueix moment, el genotipat, que és obligatori, costarà 36.90 euros i les autoritats podran comprovar que la documentació està en regla i concorde a la legislació vigent.
El procés és molt senzill. La ciutadania censada a Quart de Poblet que tinga un o diversos gossos sol·licita el val gratuït. Demana cita en un veterinari de la localitat i acudeix a la clínica. Allí li prenen una mostra de saliva indolora i, en pocs dies, es podrà localitzar al ca en tot moment gràcies a la seua femta o a un altre material genètic, com a pèls.
Cada vegada són més les localitats que disposen d’aquest cens pel que és més fàcil que es localitze a les mascotes perdudes, robades o que tenen uns amos una mica despistats o incívics que no recullen la seua femta. A més, aquesta tecnologia permet creuar les bases de dades i localitzar a l’animal en qualsevol dels territoris que utilitzen aquesta tècnica d’identificació.
A més, amb aquesta informació l’Ajuntament elaborarà un mapa genètic de les zones per les quals passegen amb major freqüència les mascotes per a poder dissenyar polítiques municipals adaptades a les necessitats de les persones propietàries d’animals, dels mateixos gossos i de la resta de veïns i veïnes.
La instauració del cens caní municipal per ADN té avantatges per a totes les parts implicades. El més important és que permet identificar i localitzar més fàcilment als gossos si es perden, són maltractats o abandonats, ja que el xip sí que es pot extraure de l’animal però l’ADN li identificarà sempre. A més, millora la convivència en l’entorn urbà ajudant a mantindre els carrers més nets i salubres.
Altres municipis que ja han incorporat el Cens Genètic reporten una reducció d’un 80% dels excrements abandonats en la via pública tan sols uns mesos després de l’entrada en vigor del genotipat.