València estrena el programa pilot de formació digital financera per a persones majors

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha visitat este matí el primer programa  dels tallers del programa “Educació financera per a Majors”, un curs pilot organitzat per la Regidoria d’Envelliment Actiu de l’Ajuntament de València en col·laboració amb la Universitat de València (UV) i el Banc Santander que té com a objectiu donar eines a les persones majors per a poder relacionar-se de manera segura digitalment amb les seues entitats bancàries i s’emmarca en el Pla de Bancs Amigables impulsat pel consistori. El programa ofereix formació en el maneig de les tecnologies, identitat digital i ciberseguretat, a més d’aplicacions, webs i altres suports. En la inauguració del curs, que s’ha impartit en el Centre d’activitats de Majors de Patraix, ha participat la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i la defensora de les Persones Majors de València, Asunción Pérez Calot. 

“En només una dècada hi ha hagut una revolució en la forma en la qual ens relacionem amb els nostres bancs que s’ha vist molt accelerada per la pandèmia on hi ha hagut un pas de gegant en la relacions digitals. Moltes persones majors s’han quedat arrere i des de l’Ajuntament de València no volem que ningú es quede arrere. Per això, hem arribat a un acord de col·laboració amb la Universitat de València i el Banc Santander per a impulsar estos cursos de formació digital per a totes les persones majors que vulguen aprendre a interactuar amb la banca. Impartirem les qüestions bàsiques perquè les nostres persones majors puguen aprendre i puguen coneixerem mecanismes per a poder operar amb tranquil·litat, amb autonomia i amb confiança en les seues entitats financeres”, ha explicat la vicealcaldessa i regidora d’Urbanisme.

El programa pilot “Educació financera per a Majors” ha sigut elaborat per l’entitat financera i s’imparteix per personal del Servici d’Envelliment Actiu de l’Ajuntament juntament amb empleats voluntaris del banc. Consta de dos sessions de 90 minuts i el primer dels tallers s’està celebrant en el Centre de Majors Patraix de la ciutat encara que tindrà també continuïtat en el Centre de Majors de Fuensanta, segons ha explicat Gómez.

El programa s’articularà a través de la Càtedra MESVAL de la UV que, des de la seua creació, pretén ser una plataforma de diàleg entre la ciutat i el seu entorn econòmic, social, cultural i tecnològic des d’un enfocament interdisciplinari. La rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha destacat la importància d’esta mena d’activitats. “En un món creixentment canviant és fonamental l’actualització permanent del coneixement, també en la nostra forma de vida quotidiana. És una necessitat que es fa evident, i que a més recentment està sent demandada per la ciutadania. Este projecte, que duu temps gestant-se, respon a eixes necessitats de formació al llarg de la vida en conceptes i tecnologies que han revolucionat la nostra manera de viure. I és, al mateix temps, un exemple de col·laboració entre Administració Pública, Universitat Pública i empresa privada; un exemple del qual hem de sentir-nos orgullosos però, sobretot, ens hem de sentir orgullosos i orgulloses dels nostres majors i la seua capacitat d’adaptació al canvi”, ha manifestat Mestre.

Per la seua banda, el director de relacions institucionals de Banc Santander en la Comunitat Valenciana, José Miguel Lorente, també formador voluntari de l’entitat, ha destacat que “per al Santander, l’educació és un pilar bàsic per a la inclusió financera i per a la protecció dels usuaris de servicis financers”; i ha recordat que des de 2015, el Santander ha facilitat més de 5.000 sessions d’educació financera, que suposa més de 127.000 hores de formació presencial i en línia”.

Entre les activitats didàctiques que l’entitat desenvolupa per a este segment de població, es troben diverses sessions d’educació financera impartides a través del seu programa Finances per a Mortals, que impulsa des de 2012 junt amb el Santander Finnancial Institute (SANFI), o la seua col·laboració amb la Universitat d’Alacant en el projecte Define, una iniciativa cofinançada pel Programa Erasmus+ de la Unió Europea sota el títol “Educació financera digitalitzada per a persones majors: solucions de jocs d’escenaris interactius per a augmentar l’alfabetització financera en línia de les persones majors”.

Atenció presencial

No obstant això, la vicealcaldessa i regidora d’Urbaisme, ha assenyalat la necessitat que estos cursos de formació digital per a les persones majors estiguen acompanyats per una atenció presencial en les oficines bancàries. “Estos cursos estan molt bé, les persones majors volen formar-se, volen aprendre i ser autònoms, però no ens hem d’oblidar de l’altra part: que els bancs, encara que siguen empreses o entitats privades, ofereixen un servici públic bàsic i són els que guarden els nostres diners i el nostre patrimoni i, per tant, han de tindre servicis per a totes les persones amb les quals treballen i especialment amb les persones majors. Per això, reivindiquem que hi haja una atenció presencial durant determinades hores perquè les persones majors tinguen eixa cara que els transmeta tranquil·litat, confiança, que coneixen de sempre i amb la qual estan tranquils i saben que els seus diners està a bon resguard”, ha subratllat

Els tallers de formació, la pròxima cita de la qual serà en el Centre de Majors Fuensanta de València al febrer, inclouran formacions bàsiques, intermèdies i avançades en el maneig de tecnologies, identitat digital i ciberseguretat, així com tallers específics posteriors de maneig d’aplicacions, apps, webs i altres suports concrets de l’àmbit financer.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.