L’alcohol i la cocaïna, amb el 30%, i el 27%, han centrat la major part de les consultes ateses
L’edat mitjana dels pacients atesos s’ha situat en els 41 anys
La Unitat de Conductes Addictives (UCA) del Departament de Salut de la Ribera ha atés un total de 384 nous pacients durant 2021, la qual cosa suposa una trentena de pacients al mes.
Del total de nous pacients atesos, el 53,1% ha acudit per primera vegada a esta mena d’assistència, mentre que el 46,9% han estat pacients que ja havien acudit en alguna ocasió a una UCA però feia més de 6 mesos que havien abandonat el tractament.
El 30% dels pacients que ha acudit a la
Cde la Ribera durant l’any 2021, ha referit com a motiu de demanda principal els problemes amb el consum d’alcohol, mentre que el 27% ha sol·licitat seguiment per consum de cocaïna i el 7% ha acudit a la UCA pel consum combinat de totes dues substàncies.
Altres motius de demanda que han presentat els pacients ha estat el consum de cànnabis (21%), heroïna (9,4%), tabac (3,4%) i crack (1,6%).
Cal destacar que el 42% dels casos atesos han referit un consum diari de la substància per la qual han sol·licitat atenció.
Perfil mitjà del pacient atés
Del total dels 384 nous pacients atesos, el 73,4% han estat homes, mentre que el 26,6% han sigut dones.
Pel que fa a les edats, el grup d’edat que més consultes ha concentrat, amb el 66,4% dels casos, ha sigut el de persones entre els 35 i els 64 anys, situant-se l’edat mitjana dels pacients de la UCA en els 41 anys.
Estat civil i fills
Quant al seu estat civil, el 45,6% dels pacients han sigut persones solteres, mentre que el 35,4% han referit estar casades o amb parella de fet i el 18% dels casos han afirmat ser separats o divorciats. Només l’1% dels pacients són vidus.
Cal destacar que el 12,8% dels pacients atesos, refereixen tindre una parella drogodependent, sent el cànnabis (49% dels casos) i la cocaïna (26%) les substàncies més consumides per estes.
Així mateix, en el 63% dels casos, els pacients atés per la UCA del Departament de Salut de la Ribera han referit tindre fills. I el 4% de les dones ateses, han afirmat estar embarassades.
Accés a la Unitat
Quant a la via d’accés a la Unitat de Conductes Addictives, cal destacar que el 59% dels pacients ha acudit per iniciativa pròpia i el 16% han sigut derivats des dels centres d’Atenció Primària o des dels serveis d’Urgències i l’Hospital.
En el 12,5% dels casos, han estat derivats des dels Serveis Socials i en el 5,5% han tingut accés a través de familiars o amics.
Unitat de Conductes Addictives
Situada junt al Centre de Salut d’Alzira del carrer Pau, la UCA del Departament de Salut de la Ribera està atesa per un equip multidisciplinari de professionals, compost per una metgessa de consultes addictives, un psiquiatre, dues psicòlogues, una infermera i una auxiliar d’Infermeria.
En ella, els pacients reben un seguiment a nivell individual (cites amb la metgessa i/o psicòloga), assisteixen a grups terapèutics i reben suport familiar. La Unitat és també l’encarregada de gestionar les derivacions a altres recursos de suport de la xarxa sanitària per a pacients amb problemes addictius com: unitats de desintoxicació hospitalària, centres de dia o comunitats terapèutiques.
Igualment, la UCA de la Ribera es coordina amb altres entitats sanitàries, socials i municipals de la comarca, amb la finalitat de proporcionar una assistència integral als pacients que presenten trastorns addictius.
A part de la labor assistencial, la UCA realitza altres activitats en diversos àmbits com: formació per a residents de les especialitats de Medicina Familiar i Comunitària, Psiquiatria i Psicologia; Pràcticum màster i Grau de Psicologia; projectes d’investigació, o suport a organismes de prevenció i promoció de la salut.
A més, la UCA forma part del Grup ARPA (Abordatge a la Ribera dels Problemes per Alcohol), integrat per professionals sanitaris d’Atenció Primària, Especialitzada, Unitats de Prevenció Comunitària municipals i Salut Pública, que treballa a la Ribera per a reduir el consum d’alcohol i millorar l’atenció d’este problema de salut a tots els nivells: preventiu, assistencial i social.