Amb el lema “Camí del Sant Greal Itinerari Cultural Europeu” s’han donat cita representants de manera presencial de més de 16 nacionalitats
En l’II Congrés Internacional Divulgació i Periodisme El Camí del Sant Greal els dies 3 i 4 d’octubre de 2022 s’han debatut i proposat les bases de la creació d’un Itinerari Cultural Europeu El Camí del Sant Greal a proposta de l’Associació Cultural El Camí del Sant Greal que enguany compleix dues dècades de treball incansable.
El Centre Cultural de Massamagrell va acollir l’obertura oficial amb una paraules de benvinguda de don Francisco Gómez Laserna, Alcalde de l’Ajuntament de Massamagrell, donya María Ruiz, Cap d’unitat de Turisme Cultural – Ruta del Greal, el Canonge don Álvaro Almenar Picayo, Zelador del Culte del Sant Calze de la Catedral de València i Encarregat de protocol i la Dra. Ana Mafé García, Presidenta Associació Cultural El Camí del Sant Greal
Seguidament es va oferir una taula on es va explicar la importància de la Comissió Científica Internacional Estudis Sant Greal, per la seua presidenta, la Dra. Mafé. Donant pas després a les paraules de donya Paz Navarro García, CEO Grup Editorial Sargantana SL, qui va manifestar el fonamental que és per a la difusió del Camí l’edició del llibre El Sant Greal que, pese haver sigut llançat en els inicis de la pandèmia, porta ja la seua tercera edició.
Don Bartolomé Nofuentes, President de la Comissió d’Assumptes Europeus de EUMAHS va explicar que és necessària la creació d’un consorci públic privat (comptant amb les Diputacions i l’Associació Cultural El Camí del Sant Greal) per a atraure fons europeus.
El Dr. Jorge Manuel Rodríguez Almenar, President del Centre Espanyol de Sindonología va contar la seua experiència de vida com a divulgador de relíquies, especialment del Llençol Sant i la importància d’això.
I don Leopoldo López Máñez, en qualitat de Degà Cos Consular de València va tindre a bé presentar-nos la importància de recolzar la candidatura de València com a punt focal d’aquest camí.
La primera sessió va començar amb la ponència “França i el Camí del Sant Greal: des dels inicis de Chrétien de Troyes en el segle XII a les peregrinacions actuals a Lorda”. En representació de la Sra. Karin Liv Joelle Nylund, Cònsol Honoraria de la República Francesa va donar la conferència don Vicente Riera Balbastre.
La segona sessió va abordar la temàtica “València, punt focal de l’Itinerari Cultural Europeu Camí del Sant Greal. Santuaris i peregrinacions a Europa Oriental i Central”. Els ponents van ser don Ramón Sentis Durán, Cònsol Honorari de la República de Polònia i don Andrés Goerlich Lledó, Cònsol General Honorari de la República d’Hongria. Tots dos comentar-vos els diferents llocs de peregrinació i d’interés religiós que existeixen en els seus respectius països connectant això amb la possibilitat de peregrinar a València.
En la tercera sessió la taula de debat “La cerca de la Divinitat des d’una visió global: Àsia, Amèrica, Europa i Àfrica” va posar el seu accent més global. Don Manuel Carrión Sánchez, Cònsol Honorari de Filipines va explicar el pòsit cultural hispà quant al gran nombre de catòlics que hi ha al país. La Sra. Ministra Marcela Velasteguí Herrera, Cònsol de l’Equador va tindre a bé convidar a la màxima autoritat catòlica del seu país, la seua Excel·lència Monsenyor Alfredo José Espinosa Mateo, Arquebisbe Prevalgut de l’Equador qui va beneir a tots els presents i va confirmar les explicacions dels llocs marians de l’Equador. Don Carlos Flores Juberias, Cònsol Honorari de la República de Macedònia del Nord va començar citant l’Antic Testament on figuren “els macedonis” i com es desenvolupa hui la professió de diferents credos religiosos. Finalment, donya Carmen Luisa Trullenque Dicenta, Cònsol Honoraria de la República de Seychelles va donar dades de les diferents confessions que existeixen a les illes i com la convivència pacífica entre elles és digna d’admiració.
La quarta sessió es va debatre des del següent punt “Diferents formes de peregrinacions a Euràsia, Europa i Àfrica”. Don Adolfo Porcar Genoll, Cònsol General Honorari de la República de Turquia va explicar la llarguíssima història del seu país nomenat recentment “Turquillé” i va posar el seu accent en el fet que és un país majorment musulmà, però aconfessional. Don Jose Blom–Dahl Vicente–Arche, Cònsol Honorari del Regne de Noruega es va centrar en el Camí de San Olav. Disculpem l’absència del Sr. José María Tena Franco, Cònsol Honorari de la República de Mali que, per motius d’agenda no va poder acudir.
La cinquena i última sessió del primer dia, es va centrar en les “Peregrinacions a Amèrica”. Els seus ponents van explicar de manera magistral les diferents festes religioses que jalonen el calendari anual. Sent aquestes molt nombroses i particularment llargues en les seues celebracions. Donya Nely Mamani Escobar, Cònsol de l’Estat Plurinacional de Bolívia, ens va delectar amb imatges d’edificis religiosos com a metes de pelegrinatge al seu país. Don Leopoldo Ernesto López Máñez, Cònsol Honorari de la República de Xile es va centrar en els llocs més emblemàtics de Xile. Don Antonio Mariano Torrico Obando, Cònsol General de la República del Perú va remarcar alguna coincidència amb el culte a la Mare de Déu i don Ernesto Bonet Peiró, Cònsol Honorari de la República de Guatemala va mostrar com el cristianisme s’ha mesclat amb el sincretisme indígena maia donant com a resultat unes celebracions riques i variades en rituals.
A la vesprada es va inaugurar la magnífica exposició de l’artista Carlos Montesinos centrada en una mirada al Mediterrani i a les migracions que fan les persones més desfavorides des d’Àfrica. No obstant això, la manera de presentar als protagonistes d’aquestes terribles travessies mostra una sensibilitat artística única. La composició dels elements i personatges en els llenços, les mirades dels seus protagonistes i els xicotets detalls revelen una qualitat en el traç i en l’ús del color exquisit.
El dimarts 4 d’octubre de 2022 a les 10.00 h. va començar la sisena sessió amb una taula de treball protagonitzada per Cristina Montsó Martí, responsable de Event–Planner, Tècnic en Turisme, escriptora de viatges i cofundadora de l’agència digital Tam Tam Clic al costat de l’argentí Alejandro Martínez Notte. Cineasta, fotògraf, periodista de viatges, youtuber i també cofundador de l’agència digital Tam Tam Clic. Amb el títol “Pelegrins del Camí del Sant Greal compten la seua experiència en RR.SS.” ens van exposar les raons per les quals van realitzar part del camí i, sobretot, van presentar dues primícies mundials relacionades amb troballes patrimonials relacionades amb el Sant Greal.
En la setena sessió donya Silvia Soria, periodista CV RÀDIO i directora del programa El Forcat va comentar en exclusiva les accions promocionals que es realitzaran en breu des del món faller per a fomentar el coneixement del Camí del Sant Greal.
La huitena sessió es va desenvolupar amb diversos ponents que desenvolupen la seua labor de difusió en diferents punts de la geografia espanyola. El debat obert “Pot ser el “misteri” un bon reclam per a divulgar el Camí del Sant Greal?” va començar amb una locució gravada de don Fernando Mullor, qui dirigeix i presenta el programa radiofònic de ciència i misteri El Candelabro des de Múrcia. Do Will McCarthy del Regne Unit qui dirigeix la revista digital 24/7 València va deixar un vídeo perquè poguérem constatar la difusió de la relíquia en el món britànic. L’aportació de don Jesús Mª Sánchez, escriptor, divulgador i col·laborador de Quart Mil·lenni va estar complementada per les aportacions de la Dra. Mafé i per la visió que va donar don Chema Ferrer, també escriptor i divulgador qui va explicar que, a Europa, la paraula esotèric no té el caràcter negatiu que se li dona a Espanya.
La desena sessió “Fòrum radie i les noves tecnologies al servei de la divulgació del Camí del Sant Greal: Itinerari Cultural Europeu” va tindre una participació molt variada respecte als ponents. Donya Rebeca Ruiz, directora Jacetania Express a Jaca, Osca i vicepresidenta de l’Associació Cultural el Camí del Sant Greal, va presentar una ponència basada en els èxits reeixits des del 2020 en La Jacetania, mostrant al seu torn la primera peregrinació de l’any 58 del segle passat. Don Miquel Font, locutor de ràdio i redactor informatiu va exposar tres camins de peregrinació que poden ajudar a desenvolupar la Ruta de Salvament cap a Alacant a través de monestirs. Don José Lepervanche València, fundador de TEDxSaguntoStudio des dels EUA està realitzant un portal geolocalizando els principals recursos del Camí del Sant Greal entre altres accions de difusió que realitza. Finalment, José Luis Pichardo, periodista Radi Intereconomía València va recordar la magnífica trajectòria que ha realitzat l’Associació Cultural El Camí del Sant Greal en els últims anys.
L’onzena sessió “Premsa digital i escriptors: el Sant Greal és un constructe literari nascut a Europa” va començar amb la flamant exposició de l’escriptora francesa donya Natalie Kohl. Un text brillant que servirà sens dubte per a vestir l’expedient Itinerari Cultural Europeu que ha de realitzar l’Associació per a presentar al Consell d’Europa. Don Héctor González, President Associació Professional Periodistes Valencians va explicar el treball que realitzen els periodistes per a donar suport a aquesta iniciativa i don José Ángel Planillo, escriptor, Tècnic en Turisme, Guia Oficial i investigador, redactor del blog Viveelaltopalancia a Castelló va recordar com des de l’any 2005 està acompanyant a diferents pelegrins i col·lectius que realitzen el Camí del Sant Greal.
La dotzena sessió va tindre com a protagonistes a representants de diferents mitjans. Per la premsa escrita i digital, don Rafa Miñana, Director Grup Gaseta de Turisme, no va poder acudir físicament, encara que va mostrar el seu suport als organitzadors del congrés i això es va traslladar a l’audiència. Don Vicente Alventosa, Director Play Radi va traslladar als presents la importància de la figura del protagonista del Camí del Sant Greal, Jesús perquè no en va marca el calendari anual pel qual ens regim (2022 després de Crist) i el que això implica per a posicionar la ciutat de València. Finalment, don Ximo Rovira, Director En Directe Llevant TV ens va emocionar a tots amb les seues paraules “m’hauria agradat fer aquest camí amb el meu pare”. Tota una declaració d’intencions plena d’Amor per la seua terra.
En la sessió de tancament va haver-hi paraules d’agraïment a la labor que de manera desinteressada realitza l’Associació Cultural El Camí del Sant Greal per part de l’Alcalde de Massamagrell, don Francisco Gómez Laserna i per part de l’Il·lm. Sr. Sr. Francisco Molina Agulló, Director Territorial Presidència Generalitat Valenciana, posant l’accent principalment en la capacitat de treball que mostra la Dra. Ana Mafé García en l’organització i difusió d’esdeveniments relacionats amb el Camí del Sant Greal.
Donya Montse Amorós, Presidenta Universitat 3a Edat Alt Palància, Castelló i membre del Consell d’Administració de la AIUTA, va realitzar una recensió de les diferents ponències del congrés. Don Jesús Gimeno Peris, secretari i regidor de l’Ajuntament de Massamagrell va agrair el suport del consistori i de tot l’equip de treball. I, finalment, les declaracions finals de Dra. Ana Mafé García, Presidenta Associació Cultural El Camí del Sant Greal va agrair especialment la labor de Jesús Gimeno i de Jose Cuñat, així com l’ajuda de Blanca, Sorely, El King i Umu, en l’acolliment de les més de cent cinquanta persones que van acudir presencialment. Mentre que, també va agrair la repercussió en mitjans internacionals que aconsegueix els vint països.
Aquest congrés ha sigut patrocinat pel Ajuntament de Massamagrell en col·laboració amb Centre Òptic Clínic Losan, la plataforma ENCUVA, l’Agència de Viatges Valten Travel, la Universitat Tercera Edat Alt Palància, l’Organització Mundial per al Turisme Eqüestre (OMTE), l’Editorial Sargantana – El Sant Greal, València Ciutat del Greal #verysentirlacultura, l’associació Bojos per la Paella, els mitjans: València Gastronòmica, València Notícies, Jacetania Express, 24/7 València, les organitzacions internacionals IVI i IAUTA.
En aquest congrés s’han guardat els principis de la Declaració de Glasgow, el Codi Ètic de Turisme Valencià i els ODS.
En conclusió, a Massamagrell s’ha realitzat un congrés internacional amb gran nombre de participants presencials representant a un total de 16 països i amb una repercussió en premsa internacional que aconsegueix una vintena de països que presenten el Camí del Sant Greal com a Itinerari Cultural Europeu.
Destaquem la presència de don José Ribes Perea, Rector de l’Església Sant Joan Evangelista de Massamagrell i Consiliario de l’Associació Cultural El Camí del sant Greal, Indiana Tours (Jaco Müller), les Germanes Terciàries Caputxines, els germans del Monestir dels Caputxins de Massamagrell, els Cadets del Camí del Sant Greal, la Guàrdia del Camí del Sant Greal, a més de desenes de veïns dels municipis de València, Massamagrell, Museros, Emperador, Sagunt i Alboraia.