Ximo Puig demana protegir el mercat laboral davant la inflació per a garantir “més drets, més seguretat i un pacte de rendes” des del diàleg social
El president subratlla que la Comunitat Valenciana ha aconseguit, malgrat la pandèmia i de la guerra, un “màxim històric” de 2 milions de persones treballant, que coincideix amb una major qualitat de l’ocupació
Subratlla que la reforma laboral “ha permés que 650.000 valencians hagen signat un contracte indefinit en 2022” i destaca també que, a partir de la pujada del salari mínim, s’han creat 70.000 ocupacions
Afirma al regulació laboral impulsada pel Govern ha aportat “seguretat” i “fortalesa empresarial”, per la qual cosa suposa “una lliçó de futur”
València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que constitueix una “prioritat” protegir el mercat laboral davant la inflació per a garantir “més drets, més seguretat i un pacte de rendes” des del diàleg social.
Ximo Puig ha participat en la clausura del congrés ‘Les noves directrius de la OIT sobre els principis generals de la inspecció de treball i el futur del treball’, un acte al qual també ha assistit la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz.
El responsable del Consell ha assenyalat que la via per a avançar cap a una “societat de respecte” s’assentisca sobre “una base simple: més treball i de més qualitat”, per la qual cosa “en cap cas poden separar-se” els “raïls” de la qualitat i la quantitat.
Puig ha assenyalat en aquest sentit que la Comunitat Valenciana ha aconseguit un “màxim històric” d’ocupació, amb 2.055.000 persones treballant, i això malgrat la pandèmia i la guerra d’Ucraïna.
Es tracta d’un cicle expansiu que ha coincidit a més amb “una major qualitat del treball”. De fet, ha afegit, “a partir de la pujada del salari mínim a 1.000 euros, s’han creat 70.000 ocupacions, i, gràcies a la reforma laboral, 650.000 valencians han signat un contracte indefinit en 2022”.
Són “xifres sense precedents” que reflecteixen que, “malgrat algunes profecies”, la regulació laboral “ni destrueix ocupació ni frena l’economia”. Al contrari, “ha aportat eficiència, seguretat i fortalesa empresarial, i aqueixa és una lliçó de futur”, ha argumentat.
Puig ha assenyalat que “ara la prioritat és reduir els efectes de la inflació” protegint el mercat de treball, i fer-lo “sempre” des del diàleg social, atés que és el que “fa perdurables els canvis”. “Sense acords, tot és fràgil” i “amb pactes, tot resisteix més”. En suma, “invertir en diàleg social és sinònim de drets, oportunitats i estabilitat”, ha agregat.
Reforçar la Inspecció
El president s’ha referit també la importància de reforçar la Inspecció de Treball per a evitar l’economia submergida, garantir el compliment de la normativa d’igualtat o reduir els problemes psicosocials originats per les “noves formes de precarietat” lligades al digital.
“El treball decent no pot esperar que baixe la inflació o desapareguen la inestabilitat, i ací és fonamental la funció de la Inspecció”, ha dit Puig, que també ha subratllat la importància de “aportar els recursos humans necessaris”, normes “justes” com la ‘llei Rider’ per a l’ocupació en plataformes digitals, i el “compromís ferm” del Govern amb els convenis de la OIT”, “com ha demostrat enguany amb el treball en la llar i l’assetjament”.
“És hora de canviar el xip i acceptar que la prosperitat o és repartida o no és prosperitat”, ha dit Puig, per a afegir que “aqueixa és la ‘llista Forbes’ que més interessa a aquest país: la de la cohesió”.