València celebra l’aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Els actes commemoratius començaran este cap de setmana, i es prolongaran fins el pròxim mes de març

El pròxim 30 de novembre es complixen sis anys de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura. Es tracta de la primera commemoració que recupera la normalitat postpandèmia i, amb este motiu, la ciutat de València ha preparat una celebració d’aniversari amb un ampli programa d’activitats que s’estendrà fins a març de 2023. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha animat tota la ciutadania i les persones que visiten la ciutat a gaudir d’esta programació festiva “que ve a subratllar el valor intrínsec de les Falles de València com a element identitari, referent cultural i impulsor del dinamisme de la nostra ciutat”.

La Junta Central Fallera ha elaborat el programa commemoratiu, sota la premissa general “d’apropar-se als diferents eixos del Patrimoni”. Durant tot este cap de setmana, la ciutat acollirà diferents actes de celebració, que van des de l’obertura dels museus festius de tota la Comunitat Valenciana, una cavalcada pels carrers del centre de València, una dansà popular a les portes de la Llotja, una mascletà i un castell de focs artificials, i també es preveu efectuar un brindis institucional a les portes de l’Ajuntament.

Els actes començaran este dissabte amb la Cavalcada del Patrimoni, que partirà des de la Llotja a les 18 hores, i passarà per la plaça de María Cristina, la plaça de l’Ajuntament i l’avinguda del Marqués de Sotelo. La comitiva comptarà amb la participació dels Gegants i Cabuts de l’Ajuntament, la Colla de Tabal i Dolçaina de la Junta Central Fallera, la Muixeranga Vella d’Algemesí, els Cavalls del Vi de Caravaca de la Cruz (Múrcia) i l’I Seguici Fúnebre dels Amants de Terol, amb cants templers.

A més, la cavalcada comptarà amb la participació de les falleres majors de València, Laura Mengó i Paula Nieto, i les seues corts d’honor. Durant tota la jornada, a més, estaran oberts el Museu Faller i el Museu de l’Artista Faller de València, així com els museus fallers de les localitats d’Alzira i de Cullera.

La Cavalcada del Patrimoni conclourà amb una Dansà Popular que començarà a les 20.30 hores a la plaça del Mercat, en la qual també participen les falleres majors de València i les seues corts d’honor.

El diumenge, dia 27, els museus continuaran oberts durant tota el dia, i la jornada estarà marcada pel tret d’una mascletà, a les 14.00 hores, a la Ciutat de l’Artista Faller.

Brindis pel Patrimoni

La commemoració de l’aniversari de la declaració se celebra el dimecres, 30 de novembre. Eixe dia, a les 22.00 hores, es realitzarà un Brindis pel Patrimoni, amb la participació de l’alcalde de València, Joan Ribó, així com del regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, juntament amb les falleres majors, Laura Mengó i Paula Nieto, i les seues corts d’honor. El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha recordat que estan convidades a participar del brindis totes les comissions falleres de la Comunitat Valenciana, així com les agrupacions, sectors, federacions i resta de col·lectius fallers.

La celebració es durà a terme a les portes de l’Ajuntament de València i, a continuació, es dispararan focs artificials des de l’edifici consistorial. Totes les valencianes i valencians, així com les persones que visiten la ciutat, i totes aquelles amants de les Falles que vulguen sumar-se al festeig d’este aniversari poden fer-lo de manera presencial i també en les xarxes socials mitjançant les etiquetes #SomPatrimoni i #FallesUNESCO i etiquetant la Junta Central Fallera.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.