L’increment dels costos, la caiguda de producció i l’afecció de les plagues llastren una campanya amb preus aceptables
LA UNIÓ mostra la seua preocupació per la pèrdua de capacitat productiva de cítrics en la Comunitat Valenciana durant les últimes tres campanyes
Només l’any passat es van abandonar més de 6.000 hectàrees de cítrics en les zones productores valencianes
La Unió Llauradora manifesta, en aquest final de la campanya citrícola 2022-2023 i a manera de balanç, la seua preocupació davant la pèrdua de producció continuada de collita en la Comunitat Valenciana al llarg de les últimes tres campanyes. I molt probablement també per a la pròxima 2023-2024.
L’organització indica que la producció enguany ha sigut de poc més de 2,9 milions de tones, un 11% inferior a la passada i un 17% menys que la mitjana de les campanyes des de principi de segle. En el que portem de segle XXI, només la campanya 2005-06 va tindre una producció més baixa, amb 2,8 milions de tones.
En el context estatal també hi ha hagut un descens del 18% aquesta campanya
La falta de rendibilitat i les conseqüències del canvi climàtic són les principals causes d’aquest minvament de capacitat productiva. L’any passat es van abandonar altres 6.151 hectàrees de cítrics en la Comunitat Valenciana, un 4% més que en 2021.
Quant al preu percebut en origen pels productors amb una mitjana de 0,37 €/kg, és un 28% més alt que el del passat exercici.
El preu mitjà d’eixida de magatzem és de 0,95 €/kg. La qual cosa suposa un increment sobre la mitjana de les últimes cinc campanyes del 15%. Sobre els ingressos bruts, sense tindre en compte els destríos i l’augment dels costos, han sigut de 1.069,1 milions d’euros. Un augment del 16% sobre la passada campanya.
No obstant això, LA UNIÓ considera que aquest increment de preus, sobretot al final de campanya, no compensa la reducció de la producció i sobretot l’exagerat increments dels costos de producció. Si se sumen els destríos, danys per plagues i augment de costos, al final el compte de resultats serà pràcticament igual que la de la campanya 2021-2022.
Descens en el consum
Preocupa també i molt el descens en el consum que no para de caure i que des dels inicis de la pandèmia no aconsegueix recuperar-se. El consum global de cítrics en les llars espanyoles, de setembre de 2022 a febrer de 2023 ha experimentat un descens de 19% respecte al mateix període de la campanya passada i del 17% en relació amb la mitjana de les cinc precedents.
LA UNIÓ aposta per la promoció exterior dels nostres cítrics i pel foment del consum interior. La inteprofesional Intercitrus segueix sense fer res i demostra la seua incompetència per a complir amb les seues obligacions. Entre les quals es troba la promoció dels cítrics.
LA UNIÓ creu que el Govern d’Espanya hauria d’avançar, durant la presidència de la Unió Europea que assumeix aquest segon semestre de l’any. Per a aconseguir millores per als productors de cítrics. És necessari que es considere als cítrics com a producte sensible. També é nercessari que s’adopten les clàusules espill que contemplen la reciprocitat en matèria d’ús de productes fitosanitaris per a les produccions importades de tercers països.
L’organització continuarà vigilant el seguiment de les plagues
De la mateixa manera l’organització continuarà vigilant el seguiment de les plagues en les importacions i reclamarà el tractament de fred per a les mandarines procedents de Sud-àfrica i la reducció de l’actual període comercial. El país africà continua guanyant quota de mercat durant la nostra primera part de campanya. Egipte per la seua part ho fa en la segona en un possible dúmping comercial al costat de Turquia, tal com ha denunciat l’organització al llarg dels últims mesos.
Cada vegada es detecten més alertes per entrades a la Unió Europea de fruites i hortalisses procedents de Turquia i Egipte amb matèries no autoritzades a la UE o que superen els límits màxims de residus. De fet, tal com ha informat LA UNIÓ s’han augmentat fins a un 30% els controls dels cítrics egipcis gràcies al treball realitzat a Brussel·les.