L’entitat local celebra els 25 anys de la Sala Gabriel Cualladó amb la primera edició del concurs que ha aconseguit 143 participants de tot el país i 355 fotografies que imiten l’estil de Cualladó.
L’Ajuntament de Massanassa, a través de la regidoria de Cultura, ha posat en marxa el seu I Concurs Nacional de Fotografia Gabriel Cualladó, amb motiu del 25é aniversari de la Sala Gabriel Cualladó, situada a l’Auditori Municipal.
Dissabte passat, es va fer lliurament dels premis als dos guanyadors de la categoria lliure i a la guanyadora de la categoria local i, seguidament, es va inaugurar una exposició de les fotografies guanyadores, finalistes i seleccionades d’esta primera edició. Totes elles, amb referència a l’estil de l’insigne veí de Massanassa, Gabriel Cualladó. Una mostra de 31 fotografies instantànies en blanc i negre, que posen en valor l’obra de Cualladó amb escenes senzilles, quotidianes i espontànies de la vida rural i urbana.
Este primer any ha sigut un èxit amb un total de 355 fotografies presentades i 143 participants de tota Espanya. “Celebrem els 25 anys de la Sala Gabriel Cualladó amb molta il·lusió i de la millor manera, fent honor a Gabriel Cualladó, un artista reconegut a nivell nacional i internacional qui va ser guardonat amb el Premi Nacional de Fotografia en 1994”, expressa l’alcalde de Massanassa, Paco Comes.
“Gabriel Cualladó, nascut a Massanassa en 1925, va ser un fotògraf amb una important trajectòria que va representar l’esperit del canvi de la fotografia espanyola de mitjan segle XX, sent una de les figures més singulars i rellevants d’este art. Un fotògraf amateur, com es denominava ell, un home tranquil que feia poesia amb la seua leica”, afirma Yolanda Gómez, comissària del concurs i exposició.
Este primer concurs, organitzat per l’Ajuntament, va ser proposada de la mateixa Gómez i Pepe Lacreu, artista plàstic i dissenyador corporatiu del concurs. “El 15 de juny de 1998 inaugurem la Sala Gabriel Cualladó amb una exposició homenatge on va assistir nombrós públic, autoritats i el mateix Gabriel Cualladó. Hui, celebrem els 25 anys de la seua inauguració amb este concurs, que compta amb reputació nacional i que al·ludeix a la figura i a l’art del nostre veí”, manifesta Lacreu.
El jurat de l’I Concurs Nacional de Fotografia Gabriel Cualladó ha estat compost per Marta Ramón, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Massanassa; Olga Aznar, professora de l’escola de fotografia Revelar-te; Manuel Molines, fotògraf de premsa; José Aleixandre, fotoperiodista, historiador de la fotografia i membre de la Real Academia de Bellas Artes de San Carlos de València; Mar Navarro, directora, guionista i fotògrafa d’Inquieta Films; i Pepe Lacreu, artista plàstic i president del Grup Fotogràfic de Massanassa Afosques.
El guanyador de la Categoria lliure (500 euros) ha sigut Vicente Carrión per la seua obra “La meua àvia”. El segon premi de la mateixa categoria (250 euros), ha sigut per a José Luís Morales per la seua fotografia “El Palau”. A nivell local, Anaïs Alapont ha aconseguit guanyar el premi de la Categoria Local (150 euros) per la seua instantània “A la fresca”.
Gabriel Cualladó (Massanassa, 1925 – Madrid, 2003)
Gabriel Cualladó Cancell cursa els primers estudis al seu poble, Massanassa (València) fins a 1938 en què s’incorpora a les labors del camp, les quals alterna amb classes en una acadèmia nocturna.
En 1941 es trasllada a Madrid on treballa com a ordinari en l’empresa de transports del seu oncle Gabriel, de la qual passa a ser director en 1949. Les primeres fotografies al seu primogènit les realitza en 1951 amb una senzilla cambra “Capta”. A partir de llavors, es comença a interessar pel món de la fotografia consultant revistes com a “Art Fotogràfic”.
En 1956, ingressa en la Reial Societat Fotogràfica. Soci de AFAL (Associació Fotogràfica D’Almeria) i un any més tard organitza a la Sala de la llibreria Abril, la que potser va ser la primera exposició de la renovació fotogràfica, al costat de Juan Dolcet, Rafael Romero, José Aguilar. Coneix als fotògrafs Cantero, Gómez, Vielba, Masat, Ontañón en 1958. Comença a participar en concursos i obté el Premi d’Honor del Saló Nacional de la R.S.F. amb “Vella en l’Estació”, a més d’assistir a una exposició col·lectiva en Charleroi (Bèlgica).
En 1959, és premiat per la revista nord-americana “Popular Photography”, exposa en Biennal de Pescara, Itàlia; a la Biblioteca de l’Ambaixada d’Espanya a París i constitueix el Grup “El Llavamans”. Els anys següents es caracteritzen per la consecució de nombrosos premis.
En 1961, és guardonat en el Saló del Retrat de la Biblioteca Nacional de París i la seua obra “Xiqueta de la Rosa” passa als fons del Gabinet d’Estampes. A més, obté el trofeu “Luis Navarro” de fotografia de l’avantguarda. Barcelona.
En el 62, li és atorgada la medalla d’or en l’exposició del Museu Fodor d’Amsterdam, amb Ranger Past i Nils Nilson, i el Premi al millor retrat en el Saló Internacional de Fotografia de Sadnes, Noruega. Va ser convidat en la Mostra Internazionale Circolo La Góndola.Venècia i rep una proposta del Comissariat francés juntament amb els fotògrafs Cantero, Masats, Ontañón, Miserachs, Cubaró, Basté, Gómez, Colom, Forcano i Maspons per a realitzar lliurement un treball sobre París. Les seues obres es publiquen en l’anuari anglés “Photography Year Book”.
Deu anys més tard, és nomenat membre del consell de redacció de “Quaderns de Fotografia” i de la nova revista “Reial Societat Fotogràfica” i publica les seues obres en “Everfoto” i “Cotecflash”. Després de participar en nombroses exposicions per diverses ciutats espanyoles, la seua obra es dona a conéixer al gran públic en 1982, amb la seua participació en la Primavera Fotogràfica de Barcelona.
L’Institut Valencià d’Art Contemporani (IVAM) dedica, en 1989, una exposició antològica de la seua obra. En 1992, obté el Premi Europa de Fotografia i en el 94, el Premi Nacional de Fotografia del Ministeri de Cultura. En el 2002 la Diputació de València li concedeix el Premi Alfons Roig.