Una primavera més càlida del normal dona pas hui a un estiu que registrarà temperatures molt altes

L’estiu astronòmic, que començarà hui dijous 20 de juny a les 22 hores i 51 minuts, serà molt probablement més càlid del normal en tot el país.

Així ho ha avançat l’Agència Estatal de Meteorologia en el seu avanç climàtic de la primavera 2024, la huitena més càlida del segle XXI i la desena des de 1961.

La primavera de 2024 va ser càlida en el conjunt d’Espanya, amb 0,7 ºC més que la mitjana del període de referència 1991-2020. Els episodis de temperatures superiors a les normals van ser freqüents i s’arribaren a superar, en les estacions de la xarxa principal, els 39 ºC a finals de maig, amb alguns rècords absoluts de termperatura per sa la primavera.

Pel que fa a les precipitacions, març fou el quart més plujós del segle XXI, mentre que abril va ser el quart més sec del segle actual. A més, hi va haver grans diferències geogràfiques en la distribució de les pluges. En la Comunitat Valenciana, la primavera va ser seca o molt seca, fins i tot extremadament seca a Alacant. Així mateix, les conques del mediterrani es trobaven en situació de sequera una vegada finalitzada la primavera, a excepció de la de l’Ebre. 

El trimestre conformat pels mesos de juliol, agost i setembre serà molt probablement més càlid del normal en tota Espanya, situant-se en la major part de la Península i Balears entre el 20% dels estius més càlids registrats. Així mateix, el trimestre podria ser més sec de l’habitual, especialment al nord de la Península i zones de l’interior. El nivell de preemergència per risc d’incendis forestals és hui alt en part de les comarques a l’interior de València i al sud d’Alacant. 

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.