València inaugura el depòsit de tempestes al Saler per protegir l’Albufera de la contaminació

L’alcaldessa de València anuncia l’inici dels tràmits per a la construcció d’un depòsit per a Malva-rosa, durant la seua visita al Saler

Esta actuació s’emmarca “en l’estratègia de sostenibilitat del govern municipal a València” en línia amb la Capitalitat Verda Europea

Catalá recorda que “seguixen pendents els sis tancs de tempestes que va prometre el govern central i els 20 hectòmetres cúbics d’aportació hídrica per a l’Albufera

L’alcaldessa de València ha destacat “la necessitat” d’esta infraestructura mediambiental que és “fonamental per a cuidar i protegir l’Albufera perquè evita abocaments contaminants”, durant la seua visita al nou depòsit de tempestes del Saler amb motiu de la seua posada en funcionament.

Catalá ha indicat que el depòsit, que ha suposat una inversió de 2,4 milions d’euros, ha permés que “en els últims episodis de pluges s’haja aconseguit abocat zero d’aigües contaminades a l´Albufera, és a dir, s’ha evitat un total de 1.064 metres cúbics d’abocaments contaminants al llac”.

Així mateix, la primera edil ha anunciat que en breu “s’iniciaran tràmits per a escometre el depòsit de tempestes de Malva-rosa que, juntament amb el depòsit d’Eugenia Viñes, permetrà cobrir i millorar la qualitat de les aigües de les platges de la zona nord de la ciutat”.

Durant la seua visita, en la qual ha estat acompanyada pel regidor de Cicle Integral de l’Aigua, Carlos Mundina, i l’alcaldessa pedània del Saler, Blanca Vilches, la primera edil ha indicat que esta actuació s’emmarca “en l’estratègia de sostenibilitat del govern municipal a València”, en línia amb la Capitalitat i ha subratllat que “ser Capital Verda Europea no sols és un reconeixement per a posar en una vitrina sinó un exercici de responsabilitat que ha d’anar acompanyat d’obres, millores i inversions”.

A més, María José Catalá ha demanat al Ministeri de Transició Ecològica que “connecte els seus sis tancs de tempestes que porta des de l’any 2010 sense fer-ho i que es necessiten també perquè no arriben aigües contaminades a l’Albufera”.

En este sentit, l’alcaldessa ha recordat que l’Ajuntament ha hagut de recórrer a l’acció judicial “per a reclamar els 20 hectòmetres cúbics de cabals del sistema Xúquer-Túria d’aportació hídrica per a l’Albufera” i ha reiterat que “necessitem més implicació per part del Ministeri per a cuidar i salvaguardar el llac, que es concreta en els depòsits de tempestes i en els cabals compromesos”.

Característiques del depòsit de tempestes del Saler

Esta infraestructura subterrània té una capacitat d’emmagatzematge de 980 metres cúbics i 1.250 d’emergència i disposa de bombes anti-embosse innovadores que permeten el seu desbloqueig de manera automàtica com per exemple amb la presència de tovalloletes.

El seu objectiu és reduir els abocaments al llac de l´Albufera i així millorar la qualitat de la seua aigua. Amb les pluges esdevingudes els dies 27 de maig i 1 de juliol, el depòsit de tempestes va entrar en funcionament i va evitar l’abocament de 644 metres cúbics i de 420, respectivament. Així es va aconseguir “l’abocament de zero” d’aigües contaminades en l’Albufera en tots dos episodis de pluges.

Obres de reurbanització

L’execució del depòsit de tempestes del Saler inclou la urbanització de la part superior d’este. D’esta manera, a l’esplanada sobre el mateix depòsit s’ha dut a terme la reposició de la pèrgola, l’execució de massissos enjardinats i bancs, així com la reposició del jardí afectat amb l’execució de les obres.

Respecte al seu funcionament, cal assenyalar que en època de pluges esta instal·lació emmagatzema les aigües més contaminades que es decanten, una vegada finalitzat el període de precipitacions, a poc a poc i de forma regulada a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) del Saler.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.