L’alumnat del Taller d’ocupació crea aquest espai amb racons que generen sensacions
El disseny reconnecta amb paisatges més agrestos i silvestres amb plantes tolerants a la sequera
Quart de Poblet comptarà amb un jardí públic sensitiu i experimental en el PAI Moli d’Animeta, prop de la rotonda del rellotge solar. L’alumnat de l’Escola Taller “MésOpcionsQuart” en l’especialitat de Jardineria. Està creant aquest espai verd gràcies al projecte impulsat per l’àrea de Promoció Econòmica i Ocupació. Inclòs en el pla de millora d’instal·lacions i infraestructures municipals.
Es tracta d’un jardí experimental, didàctic i sensitiu, amb espècies tolerants a la sequera, ja que aquestes presenten una baixa necessitat hídrica. A més, comptarà amb plantes perennes, arbustives i d’aspecte silvestre per a atraure a espècies polinizadoras i fomentar la biodiversitat.
El vergel s’ha dissenyat amb camins sinuosos i circulars pels quals passejar i descobrir a poc a poc les flors i arbustos. Els seus colors, olors i textures, que van canviant segons les estacions de l’any. En total, s’estan plantant més de 50 espècies, a través d’esqueixos i llavors, per la qual cosa en el futur creixeran noves plantes. Es preveu que aquest nou espai natural aquest finalitzat al novembre.
Cada espècie comptarà amb una etiqueta identificativa i un panell amb un codi QR
Cada espècie comptarà amb una etiqueta identificativa i un panell amb un codi QR a l’entrada permetrà obtindre més informació sobre cadascuna. A més, per a delimitar les diferents zones com a xicotets ecosistemes s’han reutilitzat llambordes que s’han substituït en altres espais i carrers del municipi. L’objectiu és crear xicotets racons que generen sensacions. Entre altres, s’estan plantant sàlvia, romer, revetla, acant, herba de San Juano photinia de color roig.
A més, compta amb sòl de lava volcànica, que ho diferencia de la resta de zona enjardinada de Molí d’Animeta, donant un aspecte més semblant a una muntanya. Aquest substrat permet mantindre la humitat i frena el creixement de males herbes.
El seu disseny s’ha basat en les noves tendències en paisatgisme en apostar per un aspecte més assilvestrat i natural i menys formal, com a manera de reconnectar amb un paisatge més agrest.
Aquesta actuació es finança amb fons de Labora i l’Ajuntament i consolida l’aposta municipal per millorar l’ocupabilitat de les persones sense ocupació. El taller proporciona formació i treball pràctica que fomenten la seua inserció laboral.
Aquest projecte recorda al jardí dels sentits del Centre de Tipologia Mixta, dissenyat per a estimular els sentits dels usuaris i usuàries i potenciar la seua funció terapèutica.