La intervenció és una histerectomia total amb doble annexectomia en la qual s’extirpa l’úter juntament amb tots dos ovaris i les trompes de Fal·lopi
El centre d’Alzira ha superat ja les 100 intervencions realitzades amb el robot Hugo
L’Hospital Universitari de La Ribera ha aconseguit una nova fita en realitzar la seua primera cirurgia ginecològica assistida amb l’avançat robot Hugo RAS. La intervenció, que ha consistit en una histerectomia total amb doble annexectomia, ha permés l’extirpació de l’úter, tots dos ovaris i les trompes de Fal·lopi.
Este avanç suposa un nou pas en la cirurgia robòtica de l’Hospital d’Alzira, ja que fins ara el robot Hugo s’havia utilitzat exclusivament en cirurgies urològiques i digestives. Amb esta operació, l’hospital continua consolidant-se com a referent en l’ús de tecnologia robòtica, havent superat ja les 100 intervencions amb este robot en diverses especialitats.
L’Hospital Universitari de La Ribera és un dels primers centres hospitalaris a Espanya a incorporar esta tecnologia d’última generació, en la qual s’han invertit 2,3 milions d’euros.
La pacient va ser intervinguda per l’equip de Ginecologia de l’hospital, liderat per la doctora Rosa Barrachina, cap de la secció de Ginecologia i Obstetrícia. Després de la intervenció, la pacient va ser donada d’alta en 48 hores.
Beneficis per al pacient
El sistema Hugo RAS és una plataforma modular amb quatre braços autònoms, que es desplacen amb facilitat entre quiròfans, adaptant-se a diferents espais i procediments. Este equipament inclou una consola des de la qual el cirurgià controla els braços robòtics, dotats d’instruments articulats i avançades tecnologies quirúrgiques. A més, el sistema compta amb una visualització 3D en alta definició, la qual cosa millora notablement la precisió durant la intervenció.
Per a la doctora Barrachina, “el principal avantatge per als pacients intervinguts amb el sistema robòtic Hugo és que el procediment és mínimament invasiu, la qual cosa facilita una recuperació més ràpida, genera menys complicacions i reduïx el dolor postoperatori”. L’experta ha destacat que este tipus de cirurgia “reduïx significativament l’agressió quirúrgica, la qual cosa es traduïx en una estada hospitalària més breu i un retorn més ràpid a les activitats quotidianes”.
La doctora també ha explicat que el cirurgià “manté un control complet sobre els braços robòtics i instruments durant tota l’operació des de la consola, que oferix una visualització millorada del camp quirúrgic en 3D”.
“Al mateix temps, el cirurgià pot visualitzar l’entorn del quiròfan i comunicar-se fàcilment amb tot l’equip professional que participa en la intervenció”, ha afegit.
La doctora Barrachina ha subratllat que, després d’esta primera intervenció ginecològica, l’hospital està preparat per a realitzar amb el robot Hugo altres tipus de cirurgies ginecològiques, incloses les oncològiques i aquelles de gran complexitat.
Finalment, ha destacat “el paper crucial de la formació de l’equip d’infermeria en el maneig del robot, sent esta preparació clau per a l’èxit de la intervenció”.