Sanitat proposa excloure els dissabtes de la jornada ordinària dels equips d’Atenció Primària i limitar-los a guàrdies d’atenció continuada
Les hores que ara es treballen en dissabte es compensarien en jornades de vesprada de dilluns a divendres, incrementant així la disponibilitat de cites en agenda eixos dies, i els dissabtes es retribuiran com a guàrdies des de les 08.00 hores i no des de les 15.00 hores com fins ara
Es tracta d’una reorganització de jornada que no implicaria disminució de la jornada anual vigent, la reducció de la qual per a tot el personal de centres sanitaris s’implementarà en els termes previstos en l’Acord de la Taula General de Negociació de personal funcionari, estatutari i laboral de la Generalitat
Marciano Gómez emmarca aquestes mesures en un pla integral per a la millora de l’Atenció Primària, entre les quals es troba l’elaboració del projecte de decret d’estructura, organització i funcionament de l’Atenció Primària i Comunitària del Sistema Valencià de Salut
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha anunciat la proposta de la Conselleria per a 2025 d’excloure els dissabtes de la jornada ordinària dels equips d’Atenció Primària i limitar-los a guàrdies d’atenció continuada, amb la corresponent retribució complementària.
Gómez ha explicat que el personal sanitari d’Atenció Primària treballa una mitjana de 8 dissabtes a l’any per a completar el còmput anual de la jornada ordinària, de manera que eixes hores que actualment es treballen en dissabte es compensarien en jornades de vesprada de dilluns a divendres, incrementant així la disponibilitat de cites en agenda eixos dies, i els dissabtes es retribuirien com a guàrdies des de les 08.00 hores i no des de les 15.00 hores com fins ara.
“La finalitat d’aquesta proposta, que es presentarà en taula sectorial, és ajustar a la realitat la prestació que realitzen els professionals de primària en dissabte, ja que s’atenen urgències i no consultes programades, de manera que entenem que s’han de contemplar eixes jornades com a guàrdies amb caràcter general, i no com a part de la jornada ordinària”, ha concretat el conseller.
Així mateix, ha indicat que es tractaria d’una reorganització de jornada que no implica disminució de la jornada anual vigent, la reducció de la qual per a tot el personal de centres sanitaris s’implementarà en els termes previstos en l’Acord de la Taula General de Negociació de personal funcionari, estatutari i laboral de la Generalitat.
Marciano Gómez ha mantingut una reunió amb els directors d’Atenció Primària dels departaments de salut de la Comunitat Valenciana, així com amb els gerents de les Agrupacions Sanitàries Interdepartamentals, en la qual s’ha abordat la implementació de “un pla integral per a la millora de l’Atenció Primària, que contempla mesures com la citada reorganització de la jornada ordinària, entre altres, i inclou l’elaboració del projecte de decret d’estructura, organització i funcionament de l’atenció primària i comunitària del Sistema Valencià de Salut”.
Gestió de cites mitjançant IA
En el marc d’eixe pla integral, el conseller de Sanitat ha explicat que “s’està treballant també en un model d’agenda única per a cada professional d’Atenció Primària, amb la finalitat d’homogeneïtzar, unificar i sistematitzar processos que permeten implementar la gestió compartida de la demanda i optimitzar la gestió de cites amb suport d’intel·ligència artificial (IA)”.
En aquest sentit, després de les consultes realitzades amb col·lectius implicats, i l’anàlisi de la informació realitzat des de la Secretaria Autonòmica de Planificació, Informació i Transformació Digital, s’ha constatat l’existència de múltiples tipus d’agenda en cada departament i en zones bàsiques de salut, i fins i tot que alguns professionals treballen amb diverses agendes per a diferents funcions.
De les rondes de contactes amb col·legis professionals, societats científiques i representants dels col·lectius implicats, es desprén que la configuració de les agendes no reflecteix l’alt nivell d’eficiència i la capacitat assistencial i resolutiva real dels professionals d’Atenció Primària, que així mateix no es reflecteix en els temps registrats de demora mitjana per a ser atés, ja que moltes vegades malgrat no figurar cites disponibles en agenda en un termini determinat, els pacients que sol·licitaven ser vistos abans eren atesos en un temps molt menor, sense que eixa circumstància quede reflectida.
Aquesta circumstància s’uneix al fet que els pacients alerten que un 52% de les crides en alguns els centres de salut no són ateses. Per això, “considerem necessària una reestructuració d’agendes cap a un model més homogeni que permeta la introducció d’eines d’intel·ligència artificial per a la gestió de cites i per tant, de la demora. Les dades demostren que els temps de demora mitjana que es desprenen de les actuals estructures d’agenda són superiors i no es corresponen amb els de la resolució real de consultes”, ha concretat el conseller.
La finalitat de les mesures proposades és que l’excel·lent labor que realitzen els professionals i la seua eficiència es vegen reflectides en la percepció dels pacients, ajustant les mesures a la realitat de l’atenció que es presta.
Nou model d’Atenció Primària i Comunitària
Marciano Gómez ha afirmat que el nou model d’Atenció Primària i Comunitària que preveu implantar la Conselleria de Sanitat en el Sistema Valencià de Salut “ incorpora una sèrie de mesures organitzatives i de gestió sanitària orientades a millorar la capacitat resolutiva dels centres sanitaris amb la finalitat de respondre a les necessitats dels ciutadans”.
Part d’eixes mesures s’arrepleguen en el projecte de decret de la nova estructura, organització i funcionament de l’Atenció Primària i Comunitària del Sistema Valencià de Salut, actualment en procés de negociació amb les organitzacions sindicals que formen part de la Taula Sectorial de Sanitat.
El text incorpora nous mecanismes i processos per a agilitzar els circuits assistencials en l’àmbit sanitari d’Atenció Primària, que engloba els centres de salut, consultoris auxiliars, centres sanitaris integrats i les unitats departamentals, que depenen del departament de salut en el qual estan integrats i de l’Agrupació Sanitària Interdepartamental corresponent.
Segons ha explicat el conseller de Sanitat, “es tracta d’un nou model organitzatiu que ens permetrà oferir una atenció sanitària de qualitat i orientada a l’excel·lència, ja que inclou tant millores en l’estructura, l’organització i gestió del sistema en Atenció Primària, com a noves oportunitats de promoció per als professionals”.
En aquest sentit, Sanitat planteja una nova estructura jeràrquica del personal sanitari d’Atenció Primària i Comunitària que s’equipara a la d’Atenció Hospitalària. Per a això, es preveu crear les direccions de servei assistencial d’Atenció Primària i Comunitària i les direccions de secció d’Atenció Primària i Comunitària, amb la finalitat de prestigiar l’Atenció Primària i als seus professionals en el marc d’una nova estructura equiparable a la d’Atenció Hospitalària.
Tal com ha indicat Marciano Gómez, “el paper d’aquests professionals serà clau per a avaluar la demanda assistencial i establir els mecanismes necessaris per a evitar demores en els diferents serveis d’Atenció Primària”.
A més, “la nova estructura permetrà dimensionar els equips de treball, ja que possibilitarà la promoció professional del personal, per la qual cosa farà més atractiva l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària, així com Pediatria Equip d’Atenció Primària”, ha afegit el conseller.
D’altra banda, el projecte de Decret contempla també la creació de la nova categoria professional de personal auxiliar sanitari d’Atenció Primària i Comunitària.
Gestió compartida de la demanda
El nou model contempla la implantació de procediments de gestió compartida de la demanda, que consisteix en la identificació de la necessitat real del pacient i la seua canalització al professional de l’equip d’Atenció Primària i Comunitària més eficient per a la seua resolució d’acord amb les seues competències, amb la menor demora i la major resolutividad possible. Per a això, seran les noves direccions de serveis i secció les responsables d’implementar els circuits de citació, monitorar les dificultats d’accés als serveis, supervisar els circuits de gestió compartida i les agendes.
El conseller ha assenyalat que la finalitat d’aquest model “és oferir al pacient una resposta assistencial de qualitat en el menor temps possible i de la forma més eficient, garantint a més l’accés equitatiu de les persones a totes les prestacions sanitàries del sistema sanitari valencià”.
D’altra banda, el nou model permetrà una major racionalització i un ús més eficient dels recursos públics, evitant càrregues administratives innecessàries als professionals.
En aquest sentit, per a la gestió compartida de la demanda els centres hauran de tindre en compte la implementació de guies d’intervenció d’infermeria en processos aguts, així com l’augment de la capacitat resolutiva de les unitats administratives en la canalització de la demanda i l’assumpció de tasques administratives, entre altres aspectes.