La programació habitual incorpora 13 activitats de contacontes, i s’inauguraran dos nous clubs de lectura infantil i juvenil
Les Biblioteques Municipals també han iniciat este mes d’octubre els cursos de criança digital, que impartix personal de València Innovation Capital en col·laboració amb la Fundació ANAR
El regidor d’Acció Cultural, José Luis Moreno, ha destacat “la importància de fomentar l’hàbit de la lectura de la manera més divertida i amena possible”
La xarxa de biblioteques municipals celebra demà dijous, 24 d’octubre, el Dia de les Biblioteques amb un ampli programa d’activitats dirigit a tots els públics. Es tracta d’una programació variada que s’estendrà durant la resta del mes, i que sumarà activitats que es prolongaran al llarg de tot el curs.
En total, s’han preparat més de 50 activitats de distint caràcter que s’afigen a la programació habitual de les biblioteques municipals, i que inclouran 13 contacontes especials per tota la ciutat i la inauguració de dos nous clubs de lectura infantil i juvenil.
Tal com ha explicat el regidor d’Acció Cultural, José Luis Moreno, “celebrem, com tots els anys i amb molta il·lusió, el Dia de les Biblioteques; i enguany ens hem proposat acostar l’hàbit de la lectura als més xicotets”. “Hem preparat més de dos setmanes d’activitats per tota la ciutat perquè considerem que és molt important fomentar l’hàbit de la lectura de la manera més divertida i amena possible”, ha assegurat.
La programació especial comptarà amb 13 sessions de contacontes, que s’oferiran en diferents biblioteques entre el 24 i el 31 d’octubre. A més, es realitzaran activitats commemoratives en els diferents barris de la ciutat, com una xarrada teatralitzada dirigida a pares, mares, tutors i infància sobre la importància del respecte a la diversitat per a frenar l’assetjament i el bullying. També es realitzarà una activitat de resolució d’un ‘cas policial’ en el qual els xiquets i xiquetes hauran d’atrapar uns misteriosos lladres que roben llibres de la biblioteca. A més, s’oferiran contacontes en anglés i activitats en les quals, a través dels contes, els participants aprendran quins són els llibres ‘essencials’ que tot xiquet i xiqueta hauria de llegir.
La programació es completarà amb un curs de criança digital, presentacions de llibres, cinc exposicions, conferències i diversos tallers (entre ells, el curs ‘Dones Grandioses’ dirigit a dones majors de 60 anys.
Clubs de lectura infantil i juvenil
Dins de la nova programació que comença este mes d’octubre, s’obriran també els clubs de lectura infantil i juvenil. Un total de 8 biblioteques acolliran esta activitat, 4 en la modalitat infantil i 4 en la categoria juvenil, amb l’objectiu de “fomentar el pensament crític entre els xiquets i els joves a través de la lectura, desenvolupar les habilitats lectores i crear espais segurs per a parlar, expressar l’opinió o debatre”, tal com ha explicat el regidor José Luis Moreno. “Al final, el que volem és que gaudisquen de la lectura com un hàbit positiu –ha subratllat el delegat de Cultura- i que coneguen els títols imprescindibles de la literatura tant clàssica com moderna”.
Les biblioteques que comptaran amb clubs de lectura infantils són La Raiosa – Germana de Foix, Sant Marcel·lí, Camí Real – Clara Santiró i Font, Creu del Grau – Gregori Maians i Siscar, y Torrefiel – Isabel de Villena. Por su parte, las bibliotecas que han organizado clubes de lectura juveniles son Arrancapins- Eduard Escalante, Cabanyal – Canyamelar – Casa de la Reina, Beniferri – Joan de Timoneda, i Castellar – L’Oliveral – Matilde Ramos.
Per a participar en els clubs de lectura, es requerix inscripció prèvia en cada biblioteca, i les reunions es realitzaran una vegada per mes. Els grups infantils estan orientats a xiquets i xiquetes de 5 a 8 anys, que hauran d’anar acompanyats pel seu pare, mare o tutor. Les sessions consistiran en la lectura conjunta d’una història sobre el tema central del dia, que serà de caràcter molt divers: des d’animals fins al maneig de les emocions, passant per l’amistat, la família o la naturalesa, entre altres. A més, també es tindrà en compte la varietat en el format: llibres curts, fragments de llibres, contes, rondalles…
Per part seua, els clubs juvenils estan dirigits a adolescents d’11 a 13 anys, els qui durant un mes llegiran el llibre recomanat, i després es reuniran a la biblioteca per a intercanviar les opinions i impressions sobre l’obra. La selecció de lectures abasta diferents gèneres i èpoques: des de clàssics adaptats fins a best-sellers actuals. Entre la llista de títols es troben Llums del nord, de Philip Pullman; Charlie i la fàbrica de xocolate, de Roald Dahl; Finis Mundi, de Laura Gallego, o Konrad o el xiquet que va eixir d’una llanda de conserves, de Christine Nöstlinger, entre altres.
Cursos de criança digital
Finalment, les Biblioteques Municipals també han iniciat este mes d’octubre els cursos de criança digital, que impartix personal de València Innovation Capital en col·laboració amb la Fundació ANAR. S’allargaran fins a finals d’any i passaran per diverses biblioteques de la ciutat per a formar tant als xiquets, xiquetes i joves com als seus pares, mares i tutors en la importància de mantindre una presència en línia sana i lliure de riscos.
Quant a les exposicions, algunes de les quals estaran disponibles fins a finals d’octubre són: “Heroïnes de la modernitat”, d’Emilio García Giner, a la Biblioteca de Sant Pau – Francesc Almela i Vives; “Homenatge a un poeta, homenatge a un llibre”, d’Enric Cluvi, en Sant Marcel·lí – Camí Real – Clara Santiró i Font; o la “Exposició pictòrica”, de l’artista urbà i dissenyador de monuments fallers Andreu Meseguer, a la Biblioteca de Marxalenes – Joanot Martorell.
A principis de mes, les biblioteques també van acollir dos de les activitats del Festival Valencirc, i actualment continuen oferint també els tallers ‘Dones Grandioses’ que organitza el servici d’Igualtat de l’Ajuntament, dirigits a dones majors de 60 anys, per a tractar sobre igualtat de gènere i prevenció de la violència, entre altres temes.