El fang acumulat després de la DANA, a més de dificultar les tasques de recuperació, suposa un risc per a la salut pública.
Les persones expertes adverteixen que, encara que el fang per si mateix no transmet malalties, pot convertir-se en una via d’entrada per a afeccions infeccioses com gastroenteritis, infeccions cutànies i problemes respiratoris.
A més, el seu contingut podria incloure substàncies químiques tòxiques provinents de combustibles o altres materials arrossegats per les aigües. El professor Òscar Zurriaga destaca la importància d’intensificar la vigilància epidemiològica per a detectar precoçment possibles brots a les zones afectades.
L’assecat i descomposició del fang genera partícules en suspensió que, segons la Societat Valenciana de Pneumologia, agreugen malalties respiratòries i poden desencadenar al·lèrgies, asma o bronquitis. Aquestes partícules, junt amb bacteris, fongs o paràsits presents al fang, poden conduir a malalties com l’hepatitis A, dermatitis o leptospirosi. A més, el fang estancat afavoreix la proliferació de mosquits, que podrien transmetre malalties ja presents com la Febre del Nil Occidental.
Davant aquesta situació, es recomana l’ús de mascaretes, guants i altres elements de protecció durant les tasques de neteja i retirada del fang, a més d’una estricta vigilància en la salut pública per a minimitzar els riscos a mitjà i llarg termini.