La nostra ciutat és seu des de hui de les la jornades tècniques de les finalistes a Capital Verda Europea 2026 i Green Leaf 2026
Les urbs candidates són Heilbronn (Alemanya), Guimarães (Portugal) i Klagenfurt am Wörthersee (Àustria)
Durant la sessió d’esta vesprada seran les ciutats finalistes Green Leaf 2026 (urbs entre 20.000 i 100.000 habitants) les que presentaran les seues propostes al jurat de la Comissió Europea, i demà s’exposaran les candidatures a la Capitalitat Verda 2026
Demà dimecres, dia 27, es donarà a conéixer quina ciutat ostentarà el títol de Capital Verda Europea per a l’any 2026, en una convocatòria en la qual València exercix com a amfitriona com a Capital Verda 2024. Precisament, la nostra ciutat acull des de hui les jornades tècniques de les ciutats finalistes a Capital Verda Europea 2026 i a ciutat Green Leaf 2026.
L’alcaldessa de València, María José Catalá, junt amb Patrick Child, director general adjunt de Medi Ambient de la Comissió Europea presidirà esta trobada internacional en el qual es coneixerà el nom de l’urbs que prendrà el relleu dins de dos anys, una vegada concloga la capitalitat de 2025 que, com és conegut, exercirà la capital de Lituània, Vílnius. El Palau de l’Exposició és l’escenari d’esta trobada europea, hui dimarts i demà dimecres, una cita que forma part del calendari d’activitats de València Capital Verda Europea 2024.
De fet, hui de vesprada, les ciutats finalistes Green Leaf (Fulla Verda) presentaran les seues propostes al jurat de la Comissió Europea. Es tracta d’un títol especial per a aquelles urbs que no són prou grans per a competir pel títol de Capital Verda Europea: poblacions entre 20.000 i 100.000 habitants. Estos municipis poden aspirar a este premi, que reconeix i promou els esforços per a millorar la gestió mediambiental i els resultats. La localitat guanyadora rep una subvenció per a finançar les activitats al llarg de l’any en què ostenta el reconeixement. En esta ocasió, opten a Green Leaf 2026 les ciutats d’Águeda (Portugal), Saint-Quentin (França), Sant Boi de Llobregat (Espanya) i Vaasa (Finlàndia).
Després de la presentació de les respectives propostes, que es realitzarà a porta tancada, el jurat es reunirà per a debatre sobre les candidatures i decidir quina ciutat ostentarà el títol en 2026. Totes les iniciatives hauran d’estar centrades en la sostenibilitat urbana i el compromís amb el medi ambient, el desenvolupament urbà sostenible i el benestar de la ciutadania.
Inspirar les ciutats
Demà, dimarts 27, de matí i també en el Palau de l’Exposició, serà el moment en el qual presentaran al jurat les candidatures a Capital Verda 2026 les ciutats d’Heilbronn (Alemanya), Guimarães (Portugal) i Klagenfurt am Wörthersee (Àustria). En concloure les presentacions davant el jurat i després de la deliberació, a les 14.30 hores començarà l’acte públic en el qual cada aspirant disposarà de dos minuts per a exposar les seues fortaleses de cara a obtindre el guardó que atorga la Comissió Europea. La sessió culminarà amb l’anunci de les guanyadores de la Capitalitat Verda i de ciutat Green Leaf 2026.
Totes les ciutats que opten al títol de Capital Verda Europea 2026 destaquen pel seu compromís de millorar la visió ambiental i els esforços en àrees com a reducció d’emissions de carboni, mobilitat sostenible, conservació de la biodiversitat i gestió de recursos naturals. En l’actualitat, València Capital Verda Europea, continua avançat per a consolidar-se com una ciutat més verda, amb la implementació de 240 projectes enfocats en sostenibilitat i millora mediambiental, que sumen una inversió superior als 67 milions d’euros, en el marc de la capitalitat.
L’alcaldessa María José Catalá ha recordat que l’equip de govern municipal “continua treballant per a aconseguir una ciutat neutra, promovent la mobilitat sostenible, l’ampliació de zones verdes, la protecció de l’Albufera, l’eficiència de la xarxa d’aigua i la creació d’una gran planta fotovoltaica urbana. A més, compta amb iniciatives educatives i d’investigació en conscienciació mediambiental, a través d’institucions com la Fundació Clima i Energia i Las Naves”.
La Capital Verda Europea és una iniciativa que busca inspirar les ciutats de tot el continent a implementar pràctiques sostenibles i innovadores en la gestió ambiental. Amb esta cerimònia, València reafirma el seu paper actiu en la promoció de models urbans resilients i compromesos amb el benestar social i ecològic.