Sanitat informa del descens generalitzat en el consum d’alcohol i altres drogues


L’informe revela major descens en el consum diari de tabac, un 5,9%, encara que un terç de la població continua fumant


El consum problemàtic d’alcohol és més prevalent en el grup de 15 a 24 anys, mentre que el de fàrmacs hipnosedants i opioides es troba més estés en el de 55 a 64 anys


La Conselleria de Sanitat ha informat sobre el descens generalitzat en el consum d’alcohol i drogues en la Comunitat Valenciana en els dos últims anys, incloent-hi els consums problemàtics d’alcohol i de cànnabis.

Així ho ha anunciat el director de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions de la Conselleria de Sanitat, Bartolomé Pérez, que ha informat sobre els resultats referents a la Comunitat Valenciana de l’última Enquesta sobre Alcohol i altres Drogues a Espanya (EDATS 2024) realitzada per l’Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions (*OEDA) de la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues del Ministeri de Sanitat.

En concret, la Comunitat Valenciana presenta millor evolució que a nivell nacional, amb un descens en la majoria d’indicadors (alcohol, tabac, cocaïna, hipnosedants i analgèsics opioides) excepte en el de cànnabis que augmenta lleument, un 0,2%, en comparació amb els dos últims anys, però es redueix el seu consum problemàtic en un 0,5%.

Així, l’informe revela el major descens en el consum diari de tabac, un 5,9%, seguit del consum problemàtic de l’alcohol, que baixa un 1,5% respecte a 2022 i del consum d’analgèsics opioides, que descendeix un 1,2%.

Tant el consum de cocaïna com el d’hipnosedants disminueix un 0,7%, mentre que el d’alcohol diari i el consum problemàtic de cànnabis el fan en un 0,2%.

No obstant això, malgrat aquests descensos, Bartolomé Pérez ha destacat el fet que es mantenen prevalences de consum d’alcohol, tabac i cànnabis més elevades que a nivell nacional, així com el consum diari de fàrmacs hipnosedants i *opiodes, que són també superiors a la mitjana nacional.

En aquest sentit, ha destacat que “més d’un terç de la població de la Comunitat Valenciana continua fumant i un 7,5% presenta un consum problemàtic de l’alcohol, que s’ha incrementat considerablement entre la població més jove, de 15 a 24 anys, la qual cosa continuen sent unes dades preocupants”.

Danys cerebrals permanents

Referent a això, el director de l’Oficina de Salut Mental de la Comunitat Valenciana ha posat l’accent a “no banalitzar davant el consum d’alcohol i altres drogues, ni traslladar missatges falsos, ja que està demostrat que aquest consum causa danys cerebrals permanents”.

Així, ha afirmat que el consum problemàtic d’alcohol o de cànnabis, així com el consum recent de cocaïna, s’associen a un risc 2-3 vegades superior de presentar antecedents de trastorns depressius o d’ansietat.

L’informe també conclou que el consum d’alcohol, cocaïna o cànnabis s’associa a un increment en el risc d’intent de suïcidi, que arriba a ser 19 vegades superior en alguns casos, com és el consum problemàtic de cànnabis o el consum de cocaïna en els últims 12 mesos.

Segons l’informe, el consum problemàtic d’alcohol és més prevalent en el grup d’edat més jove, de 15 a 24 anys, i majors ingressos econòmics. Per part seua, el consum de cànnabis/marihuana, incloent-hi el consum problemàtic, així com el de cocaïna, són molt més freqüents entre els grups d’edat més jove i les persones socialment més vulnerables amb menors ingressos econòmics.

Respecte al consum de fàrmacs hipnosedants i opioides es troba més estés en el grup de major edat, corresponent a la franja d’edat de 55 a 64 anys, així com entre els qui disposen de menors ingressos econòmics.

Finalment, Pérez ha fet també referència a l’evolució pressupostària, comparant que, al llarg dels anys, s’ha demostrat que “una menor inversió pressupostària s’ha traduït en un increment de les addiccions i en un descens de la percepció del risc”. En aquest sentit, ha destacat que aquest any hi ha hagut un increment del 36%, que s’ha pogut destinar en part a l’augment de personal que compon “la major xarxa històrica en prevenció i tractament d’addiccions en la Comunitat Valenciana”.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.