Els països europeus citrícoles fan un front comú per a abordar problemes comercials i fitosanitaris
Representants del sector citrícola d’Espanya, França, Itàlia i Portugal s’han reunit hui a Còrsega durant el Grup de Contacte de Cítrics per a analitzar els principals problemes que afecten la citricultura al sud d’Europa.
La Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), en representació d’ASAJA Nacional, ha exposat les seues reivindicacions respecte de qüestions com la competència deslleial de les importacions de països tercers, l’augment de plagues i malalties de quarantena, i les dificultats per a combatre les plagues ja establides.
Principals demandes del sector citrícola
- Competència deslleial
AVA-ASAJA ha criticat els acords comercials de la Unió Europea amb països tercers que impacten negativament en la competitivitat dels citricultors europeus. Ha destacat especialment:- Importacions de Sud-àfrica: Perjudiquen la primera meitat de la campanya.
- Importacions d’Egipte: Afecten la segona meitat, que actualment està en marxa.
- Tractat amb Mercosur: Podria agreujar la situació, atés que el Brasil lidera la producció i indústria de suc de taronja.
- Problemes fitosanitaris
- Plagues emergents: La generalització del trips Scirtothrips aurantii al 2024 ha posat de manifest la falta d’estratègies eficaces per a combatre aquestes amenaces.
- Huanglongbing (HLB): Considerada la pitjor malaltia dels cítrics a nivell mundial, aquesta bacteri que encara no té cura preocupa els països del Grup de Contacte. AVA-ASAJA ha instat la UE a estar preparada per a prevenir-ne l’arribada i actuar ràpidament davant possibles brots.
- Altres desafiaments
- Límit Màxim de Residus (LMR): Reiterades alertes sanitàries per superar els límits establits.
- Falta de mà d’obra especialitzada: Dificultats per a cobrir les necessitats del cultiu, especialment en tasques tècniques.
Situació de la campanya citrícola 2024/2025
La reunió ha permés analitzar l’evolució de la campanya actual, marcada per:
- Reducció de la collita a Espanya i la Comunitat Valenciana, agreujada per adversitats climàtiques com la DANA.
- Plagues esteses i virulentes, amb un impacte significatiu en la producció.
- Preus en origen similars o fins i tot més baixos que els de l’any passat, malgrat la reducció de l’oferta.
Conclusió
El Grup de Contacte de Cítrics ha ratificat la necessitat d’una acció conjunta entre els països citrícoles europeus per a fer front als desafiaments comercials i fitosanitaris que posen en risc la viabilitat del sector. AVA-ASAJA ha instat les autoritats europees a reforçar la protecció de la citricultura europea, garantir la seguretat fitosanitària i salvaguardar la competitivitat dels productors locals davant la pressió de les importacions externes.