LA UNIÓ diu que les dades de l’aforament de cítrics haurien de servir per a augmentar els preus en el camp si es fan bé les coses

Ramón Mampel demana que “s’estenga i fomente l’ús del contracte perquè creixen els comerços morosos” Llauradors assenyala que les dades de l’aforament de cítrics d’aquesta campanya, presentats hui per la Conselleria d’Agricultura al sector després de la seua interrupció des de 2007, haurien de servir per a un correcte desenvolupament de la campanya i perquè els preus en camp augmentaren en relació a la passada campanya.

Aquesta organització agraeix que es present de nou l’aforament amb transparència i més dades per varietats i províncies, “ja que la seua absència ha perjudicat principalment al llaurador i li ha furtat d’un instrument útil per a conèixer la producció existent i prendre les decisions més adequades a l’hora de vendre la seua collita”.

L’aforament preveu una producció de 3.052.252 tones, la qual cosa reflecteix un descens del 22% respecte al balanç de la campanya anterior (-25,2% a Castelló, -24,6% a Alacant i -20,4% a València), fonamentalment degut a les elevades temperatures de maig a juliol i sobretot a dos dies de ponent en la primera quinzena del primer mes. El grup de llimes és el que més baixa amb el 28,5%, seguit del de mandarines amb el 23,3% i de taronges amb el 20,3%. La superfície de cítrics descendeix 3.330 hectàrees, un 2%, fonamentalment en la província de València pel canvi cap a altres cultius com el caqui o el magraner.

Es tracta d’una campanya amb una producció sensiblement més baixa que la mitjana dels últims deu anys que hauria de permetre que els productors obtingueren un preu digne per la seua collita. La qualitat és bona i les pluges de les últimes setmanes han sigut molt beneficioses ja que han fet incrementar el calibre del fruit i han estalviat regs.

En aquest sentit LA UNIÓ demanda sentit comú en tots els estaments de la cadena citrícola per a no entorpir el correcte desenvolupament de la campanya i que hi haja inspeccions tant en magatzems com en camp per a garantir la idònia qualitat de la fruita al llarg de tota ella.

Ramón Mampel, secretari general de LA UNIÓ, afirma també que “és important que es complisca amb la Llei de mesures per a millorar el funcionament de la cadena agroalimentària i que es fomente l’ús del contracte de compravenda perquè segueix sense utilitzar-se i cada vegada hi ha més casos d’impagaments que deixen en la més absoluta indefensió al llaurador”.

En relació als preus la campanya es va iniciar amb unes cotitzacions lleugerament superiors -concretament el 3% respecte a la passada- però conforme han anat avançant les setmanes aquestes han baixat. És per exemple el cas de la Navelina on malgrat un descens de collita del 18%, els preus actualment són un 5% més baixos que en les mateixes dates de la campanya anterior. Ramón Mampel indica que “en el camp es confia a obtenir millors preus altra cosa serà el que succeïsca finalment perquè depèn de moltes circumstàncies, la major part d’elles alienes al llaurador”.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.