Un treball de control dels gasos que provoquen contaminació atmosfèrica guanya el premi científic tècnic per a jóvens investigadors d’Algemesí

El premi per a científics de la Ribera premia un treball sobre el control del soroll

jurado premioUn treball de Guillermo Mínguez Espallargas, veí de Benifaió, sobre el control dels gasos de CO₂ ha sigut el guanyador de l’11 edició del Premi Científic Tècnic Ciutat d’Algemesí per a jóvens investigadors. El premi a la millor investigació d’un jove de la Ribera ha sigut per a l’algemesinenc Jorge Lorente Giner pel seu treball sobre l’eliminació de sorolls en entorns controlats. A aquesta edició s’han presentat un total de 27 treballs de les més diverses especialitats. El premi científic està premiat amb 5.000 euros i el premi de la Ribera amb 1.500 euros.

El treball guanyador d’aquesta edició del premi científic tècnic pertany a l’àrea de química inorgànica i parla de la modificació de la transició de l’espí a través d’absorció selectiva de CO₂. El treball de Guillermo Mínguez analitza una de les propietats magnètiques més intrínseques dels materials (com és la transició d’espí) d’un polímer cristal·lí que s’ha dissenyat de forma que afavoreix la formació de cavitats internes on es poden allotjar molècules de gas (p.e. CO₂). El disseny i anàlisi d’aquest material pot tindre una aplicació molt notable en la fabricació de filtres de CO₂, un gas que té un impacte molt important en la contaminació atmosfèrica i és un dels factors que més prevalen en el canvi climàtic.

El premi per a jóvens investigadors de la Ribera se centra en el processat de senyal adaptatiu per a so multicanal usant computació d’altes prestacions i s’emmarca en l’àrea de teoria del senyal i comunicacions. El treball de Jorge Lorente dissenya i analitza diverses aplicacions de processat de senyal adaptatiu usant les altes prestacions que proporcionen les unitats de processament gràfic (GPUs) (contingudes en algunes targetes gràfiques dels ordinadors actuals) en l’àmbit de l’àudio multicanal de forma paral·lela per optimitzar els temps de càlcul i permetre que les aplicacions puguen aplicar-se en temps real (sense retard apreciable).

Entre les aplicacions més interessants que desenvolupa el treball hi ha el control actiu de soroll, que  consisteix en l’eliminació controlada de certs sorolls en entorns controlats (com pot ser l’interior d’un cotxe) reduint el soroll de fons en l’habitacle. Altres aplicacions poden produir-se en sistemes d’àudio immersiu que ofereixen una experiència sonora òptima o en aplicacions per millorar els sistemes de teleconferència o en la millora del processat d’audiòfons.

El jurat està format pels doctors Francisco J. Mora Mas, rector de la Universitat Politècnica de València; Pilar Campins, vicerectora d’Investigació de la Universitat de València; José Vicente Castell, director de la Fundació per a la Investigació de l’Hospital Universitari La Fe; José Pío Beltrán, delegat del CSIC en València i director del Laboratori de Biologia Reproductiva i Biotecnologia de Plantes de l’IBMCP; els doctors Salut Botella i Santiago Felici Castell, així com els regidora de Cultura, Pere Blanco, y Joventut, Palma Egido, i l’alcaldessa Marta Trenzano. El doctor Jaume Segura ha actuat com a secretari del tribunal.

El tribunal ha considerat que s’han d’atorgar tres accèssits remunerats als treballs presentats per José Ramón Cabrero Antonino, Marc Coronado Puchau y Mercé Gomar Alba.

Per altra banda, les mencions d’honor són per a Alba Sanchis Juan, Vicent Martí Centelles, Ximo García Domínguez i al treball presentat prr Luisa Liu Xu i Fernando Fornés Sebastià.

Per al regidor de Cultura, Pere Blanco, “la qualitat dels treballs presentats i l’alt nivell del jurat són mostres que marquen la necessitat recolzar als jóvens investigadors valencians”.

 

 

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.