Reivindicació, celebració i reflexió pel Dia de la Dona a Sueca

IMG_9342Sueca, 11/03/2016Un canvi profund en els valors socials i educatius que imperen en la nostra societat és, ara per ara, el més prioritari per abordar amb eficàcia les debilitats d’un sistema que dibuixa un panorama encara ple de desigualtats. La necessitat també d’eradicar de manera urgent la violència de gènere i garantir la vida de la dona en llibertat i sense violència, n’hauria de ser també un repte social de primera ordre.

Segons les dades publicades el passat 22 de febrer, Dia Internacional per la Igualtat Salarial, els informes revelen que continua existint una diferència d’entre el 20 i el 30 % en els sous que cobra una dona i un home. Segons estes xifres, les dones haurien de treballar 88 dies més a l’any per anivellar el seu sou al d’un home. D’altra banda, l’ONU assenyala que una de cada tres dones en el món han patit algun episodi de violència al llarg de la seua vida. Estes són només algunes de les dades principals que posen de manifest les desigualtats vigents encara a la nostra societat.

L’Ajuntament de Sueca, a través de les Regidories de Polítiques d’Igualtat i Comunicació, ha organitzat un cicle de tres taules rodones, sota l’eslògan Coses de dones, per aprofundir en el debat i la reflexió de la problemàtica.

Entenent sempre que les Coses de dones són coses de tots, el consistori ha volgut convidar a la població a assistir i participar en estes taules, un debat amb la dona com a protagonista, que s’ha plantejat amb l’objectiu de donar visibilitat als entrebancs, les discriminacions vigents i els reptes que la nostra societat té encara al davant per aconseguir una igualtat efectiva i real entre dones i homes.

La conciliació laboral, els patrons assumits, els micromasclismes i les desigualtat salarials i de tracte han estat alguns dels ítems més repetits en cadascuna de les sessions. El debat però, ha posat sobre la taula també altres qüestions importants, entre d’elles, el sentiment de culpabilitat de la dona, la invisibilitat d’esta tant en l’àmbit professional com en l’àmbit personal, les diferencies generacionals, el sexisme i la xacra de la violència física, psíquica i emocional que és exercida contra les dones.

D’entre les conclusions més repetides, moltes de les participants van coincidir en què s’ha avançat molt, tot i que van reconèixer que queda molt per fer encara, pel que es mostraren convençudes del fet que el camí que queda per recórrer serà ben llarg.

El cicle, que ha estat conduit per la periodista Mentxu Balaguer, ha tingut una molt bona acollida per part de les participants i el públic assistent, que han sol·licitat, fins i tot, que es seguisquen programant activitats d’este tipus al llarg de l’any per tal de donar més visibilitat a estes problemàtiques i per contribuir així a la creació d’un model de societat més just.

La mateixa alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, la regidora de Polítiques d’Igualtat, Noelia Benedito i la regidora de Comunicació, Isabel Jiménez, coordinadores d’esta iniciativa, han estat tres de les participants en este cicle, que ha buscat la participació de dones d’edats i perfils diversos per fer d’este un debat el més ric possible.

A més de les taules rodones, el consistori ha treballat tot un programa transversal en què s’ha buscat implicar diferents departaments i també la col·laboració i participació activa de clubs i col·lectius locals.

La tertúlia de Ca Fuster d’este mes de maig ha girat al voltant també d’esta temàtica amb Camí de denúncia. El projecte multidisciplinar va nàixer en homenatge a una història colpidora, la de Nadia Anjouman, una jove poetesa afganesa que va morir assassinada pel seu marit pel “delicte” d’haver publicat un llibre de poesia.

El programa especial que s’ha organitzat pel Dia Internacional de la Dona es completava també estos darrers dies amb una sessió de teatre i altra de cinema especials pel Dia de la Dona. Els actes programats, no obstant, s’estendran fins el proper mes d’abril. El consistori i el Club de Pilota Valenciana Xúquer han estat també els promotors del primer Campionat de Raspall de la dona de Sueca que es celebrarà el proper 23 d’abril, una jornada festiva al carrer i amb concerts per convidar a les dones a participar, conéixer i gaudir del nostre esport autòcton

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.