EN CAS QUE EL PREACORD, QUE PER A L’ONU VIOLA LA LEGALITAT INTERNACIONAL, SIGA EFECTIU, PROPOSEM ACORDAR LA RETIRADA DE LA BANDERA EUROPEA DELS EDIFICIS MUNICIPALS
Aquesta setmana la Comissió Europea a de ratificar una preacord que ha arribat amb Turquia que permet l’expulsió massiva de refugiats que ja es troben en sol europeu novament a sòl de Turquia. De fet l’ONU ha posat el crit en el cel perquè l’acord que es pretén ratificar en els pròxims dies –incompleix clarament la legislació internacional en matèria de refugiats, en la mesura que s’està promovent, entre d’altres coses, eixa expulsió col·lectiva de refugiats i una restricció de facto restricció del dret d’asil. Tal és la barbaritat jurídica que vol acordar-se que el Consell General de l’Advocacia expressà, el mateix dia que es donà a conèixer, “el seu absolut rebuig al preacord” per vulnerar el dret internacional.
Però el principal que hem de tenir clar és que obtenir refugi en cas de guerra no és un privilegi, sinó un dret que tenim tots i cadascú de nosaltres pel fet de ser humans. I és una obligació dels nostres Estats el fer-lo efectiu. Europa, però, traeix la seua pròpia essència al signar un acord amb Ankara que fins i tot li permet retornar a Turquia refugiats que ja es troben en sòl europeu. Europa no vol fer front als seus compromisos humanitaris i prefereix pagar a un tercer, tercer que ja sabem que és capaç de disparar contra els refugiats que fugen precisament de les bales. No podem tampoc perdre de vista que Turquia és, a més, part activa en el conflicte Siri i té interessos en aquesta guerra. El pitjor de tot és que també s’està mostrant totalment passiva en l’atenció als refugiats, donat que aquests representen un suculent negoci per a les màfies assentades en Turquia que sols en un any han guanyat més de 1.200 milions d’euros amb el tràfec de persones.
El desafiament és enorme i requereix d’una resposta valenta que la Unió Europea no està donant. Al contrari, està deixant aquesta responsabilitat en mans de països com Turquia. No oblidem, a més, que Turquia està sofrint una involució en les seues llibertats democràtiques. L’actitud dels dirigents europeus ha estat en tot moment covard i lenta. No han sabut evitar una guerra que podrien haver evitat des de fa temps. Les connexions, a més, entre els governs i la indústria armamentista fan que a molts els interesse que continue aquesta guerra.
Siga com siga, els ciutadans i les ciutadanes d’Algemesí no volem sentir vergonya de tenir la nacionalitat europea i demanem que Europa afronte els seus compromisos humanitaris d’acord amb la seua tradició intel·lectual i ètica. Per això hui hem presentat una moció per a que el plenari d’Algemesí es pronuncie al respecte. En ella a més de demanar al govern en funcions que s’opose a tal preacord, demanem també que es prenguen les mesures legals i materials suficients per acollir els refugiats assignats i que es preguen mesures legals a nivell europeu per reduir la indústria armamentista. Per un altra banda recordem a les autoritats estatals que Algemesí és una ciutat-refugi i per últim, en cas que el preacord es faça efectiu demanem que el plenari acorde la retirada de la bandera d’Europa dels edificis municipals.
No oblidem que a diferència de la bandera d’Espanya, que per llei si és obligatòria, la presència de la bandera europea no és obligatòria. Retirar-la no infringeix cap llei, però tal retirada mostraria gràficament el desacord dels ciutadans d’Algemesí amb una política externa de la UE que no respecta un dret bàsic dels humans. Fins fa poc ser europeu era un honor, però amb la dolenta gestió que s’està fent d’aquesta qüestió la Comissió Europea està convertint tal honor en una càrrega vergonyosa.